Pero Radović tužio BiH

16:40, 12.02.2018.
Thumbnail

Pero Radović, koji je pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Rogatice u septembru 1992. godine, tužio je BiH zbog neosnovanog hapšenja, boravka u pritvoru, mjera zabrane, suspenzije s posla i izgubljene zarade.

Radovićev advokat Petko Pavlović priložio je Sudu BiH dokaze, među kojima su i prvostepena i drugostepena oslobađajuća presuda, dokumente Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ o hapšenju, rješenje o određivanju mjera zabrane, te tekstove iz medija koji su izvještavali o postupku koji je vođen protiv njegovog klijenta.

Pavlović je uložio i rješenje o Radovićevom zasnivanju radnog odnosa u "Poštama Srpske", te radnu knjižicu, rješenje o udaljavanju s rada, te rješenje o ukidanju suspenzije, javio je Birn.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH prigovorila je da dokazi koji se odnose na Radovićev angažman u "Poštama Srpske" nisu ovjereni, na šta je Pavlović odgovorio da će Sudu BiH dostaviti ovjerene kopije ovih dokumenata.

Nakon izvođenja materijalnih dokaza, konstatovano je da su dostavljeni nalazi i mišljenja vještaka neuropsihijatrijske i ekonomske struke, ali vještaci na ovoj raspravi nisu usmeno iznosili rezultate svojih nalaza.

Radović je u maju prošle godine pravosnažno oslobođen optužbe da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, zajedno s još sedam lica, u rogatičkom selu Karačići u septembru 1992. godine učestvovao u strijeljanju i paljenju 20 Bošnjaka.

Zajedno s njim za ovaj zločin oslobođeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Ilija i Miloš Vukašinović.

Rasprava je odgođena za 13. mart, kada će biti iznesena visina tužbenog zahtjeva, te završne riječi.

(Srna)