Pentagon: Sankcije jedina "odbrana" od hipersoničnog pružja

11:43, 08.05.2018.
Thumbnail

Pentagon je ozbiljno zabrinut zbog novog ruskog oružja koje je ruski lider Vladimir Putin predstavio prije predsjedničkih izbora, a posebno je zabrinula najava da će ruski lovci-presretači "mig 31" početi da koriste hipersonične rakete "kindžal".

Portal "Militari voč" podsjeća na izjavu ruskih vojnih krugova, prema kojoj je deset aviona "mig 31" sa "kindžalima" spremno za upotrebu.

Nekoliko zvaničnika u Pentagonu tvrdi da SAD nemaju nikakvu efikasnu zaštitu od ovog ruskog hipersoničnog oružja.

Američka odbrambena sredstva ne mogu da presreću rakete koje razvijaju brzinu veću od tri maha, što je brzina zvuka, dok "kindžali" mogu da lete brzinom od čak deset mahova, navodi "Militari voč".

Vojni zvaničnici tvrde da SAD nisu sposobne da se nose čak ni sa sovjetskim supersoničnim raketama "skad".

Avion "mig 31" adaptiran je za nošenje izuzetno teških raketa, a njegova velika brzina je odlična za postavljanje "kindžala".

Lansiranje te rakete odvija se na visini većoj od deset kilometara. On obara ciljeve na rastojanju od oko dvije hiljade kilometara, što premašuje domet protivvazdušne odbrane potencijalnog protivnika.

U nastojanju da zaustavi razvoj vojne tehnike Kongers SAD namjerava da progura amandman protiv dobavljača ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i da ih stavi pod sankcije.

Ovaj amandman uključen je u Nacrt zakona o finansiranju američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu.

Predsjednik države u narednih pet godina treba da šalje odborima Kongresa izvještaj u kome su navedena sva strana lica, ministarstva ili strukture druge države koja "prodaju, pozajmljuju ili na drugi način pružaju robu, usluge ili tehnologije licima koja pripadaju ili su pod kontrolom Vlade Ruske Federacije ili sa njima ostvaruje značajne transakcije", navodi se u amandmanu.

U Nacrtu zakona se precizira da je riječ samo o aktivnostima koje doprinose razvoju i proizvodnji vojne tehnike ili tradicionalnog visokotehnološkog (nenuklearnog) oružja u Rusiji.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 2017. godine potpisao nacrt zakona koji je usvojio Kongres o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji i protiv lica i kompanija iz trećih zemalja koje sa njima sarađuju, podsjeća "Sputnjik".

Američka administracija saopštila je da namjerava da primjenjuje sankcije selektivno, uzimajući u obzir sopstvene nacionalne interese, kao i interese saveznika i partnera.

(Srna)