Pendeš: Nastaviti saradnju sa EU u oblasti bezbjednosti i odbrane

17:56, 09.04.2018.
Thumbnail

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH potpuno opredijeljene da kroz svoje djelovanje podržavaju i doprinose integracionim procesima BiH na putu ka članstvu u EU.

Pendeševa, koja boravi u službenoj posjeti Briselu, sastala se sa direktorom Direktorata za upravljanje kriznim situacijama Evropske službe za inostrane poslove /EEAS/ Gaborom Iklodijem i tom prilikom rekla da BiH prepoznaje potencijal za jaču saradnju s EU o pitanjima bezbjednosti i odbrane, što je i predstavljeno u Strategiji EU za zapadni Balkan.

"Na sastanku je istaknuto da je misija EU `Altea` primjer dobro vođene i uspješno sprovedene misije stabilizacije, koja nije klasična mirovna misija", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom posjete Briselu, Pendeševa je održala radni sastanak sa ambasadorom Holandije pri NATO-u Marjan de Kvastenit, te sa ambasadorom Francuske pri NATO-u Helen Dušen.

Ona je na sastancima istakla značaj procesa evroatlantskih integracija i značaj aktivacije MAP-a, te sprovođenja Godišnjeg nacionalog programa /ANP/.

"MAP, kao važan instrument saradnje sa NATO-om, ima praktične koristi za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, posebno u pogledu reformskih procesa na evroatlantskom putu", poručila je Pendeševa.

Sastancima u Briselu prisustvovali su, između ostalih, šef Misije BiH pri NATO-u Almir DŽuvo i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u Jasmin Čajić.

Narednog dana Pendeševa će se sastati sa pomoćnikom glavnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Alehandrom Alvarom Gonzalesom, te sa ambasadorom Španije pri NATO-u Nikolasom Paskvalom de la Parteom.

(Srna)