PDP želi da nađe posao za boračke kategorije

19:43, 13.11.2017.
Thumbnail

Sve boračke kategorije bi mogle do posla ako bi država subvencionisala poslodavce koji zapošljavaju ratne vojne invalide, demobilisane borce i članove porodica poginulih. To je, tvrde u Partiji demokratskog progresa, formula za rješavanje nagomilanih boračkih problema.

Svoj plan su danas predstavili prvom čovjeku Boračke organizacije Republike Srpske.

"Naš plan je da u trogodišnjem periodu zaposlimo između devet i deset hiljada lica iz ovih kategorija uz subvenciju poreza i doprinosa, što je vrlo atraktivno za poslodavce. Za taj program bi trebalo izdvojiti u budžetu u trogodišnjem periodu negdje oko 30 miliona KM što nije uopšte veliki iznos", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

ATV je pokušala dobiti komentar iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, ali se ministar nije javljao na telefon. Prijedlog PDP-a se dopada borcima, ali, kažu, i poslodavcima.

U BORS-u ističu da će se uvijek odazvati strankama koje se brinu za njihov položaj.

"Uglavnom je zasnovan na subvencijama koje bi država davala po zaposlenom, zavisno od kategorije, da li je porodica poginulog, RVI, radno sposoban ili demobilisani borac", navodi Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Na razgovoru u Banjaluci je bio i srpski član bh. Predsjedništva. Mladen Ivanić je kazao da je i vojnim i civilnim invalidima u Srpskoj potrebno omogućiti da besplatno koriste autoputeve, po uzoru na rješenje u Federaciji BiH.