PDP traži ostavku ministra prosvjete

20:24, 20.11.2017.
Thumbnail

Poslije svih dešavanja na Univerzitetu, ostavke rektora Milana Mataruge i cjelokupne situacije u visokom obrazovanju bio bi red da resorni ministar Dane Malešević podnese ostavku.

Na ovaj potez Maleševića pozivaju iz vrha PDP-a. To je najmanje što ministar može da uradi poslije svega, poručuju iz PDP-a.

"Simptomatično je da nakon što je rektor dao ostavku, nije slijedila odgovornost nadležnog ministarstva. Ako je nadležno ministarstvo znalo šta se to sve događa na Univerzitetu bilo bi normalno da su povukli određene mjere i da se utvrdi odgovornost ko iza toga stoji.Mislim da u najmanju ruku bi bio to moralni čin", izjavila je Diana Čekić, član Predsjedništva PDP-a.

Ministar Dane Malešević iako je danas bio najtraženiji ministar, pred kameru nije stao. Iz njegovog kabineta pišu da Ministarstvo nije nadležno za rješavanje problema na Univerzitetu. Od odgovora o traženju ministrove ostavke, u saopštenju ni slova.

"Ministarstvo prosvjete i kulture nadležno za koordinaciju i razvoj visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, odnosno za donošenje zakonskih i podzakonskih propisa te strateški važnih dokumenata za uređenje visokog obrazovanja. Ministarstvo prosvjete i kulture je uvijek spremno za razgovor i zajedničko rješavanje svih otvorenih pitanja", navedeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

telo

Gdje je onda zapeo novi Zakon o viskom obrazovanju i zašto se ranije nije sjelo za sto i razgovaralo o problemima u visokom obrazovanju, pitaju se u PDP-u. Sa druge strane, kažu da podržavaju zahtjeve studenata, ali da je simptomatična činjenica da nikada manji broj studenata nije doveo do ostavke rektora.