PDP traži Maleševićevu ostavku zbog dešavanja na Univerzitetu

13:04, 20.11.2017.
Thumbnail

U PDP-u smatraju da bi ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević trebalo da podnese ostavku zbog posljednjih dešavanja na banjalučkom Univerzitetu, koja su rezultirala ostavkom rektora Milana Mataruge, rečeno je danas na konferenciji za novinare ove stranke.

Član Predsjedništva PDP-a Diana Čekić rekla je da bi Malešević ostavku trebalo da podnese iz moralnih razloga, jer je resorno ministarstvo trebalo da preduzme određene mjere da bi se utvrdila odgovornost za probleme na Univerzitetu.

Ona je dodala da PDP podržava zahtjeve studenata, ali da je simptomatična činjenica da nikada manji broj studenata nije doveo do ostavke rektora, niti je uslijedila odgovornost nadležnog ministarstva.

"Ako je nadležno ministarstvo znalo šta se sve događa na Univerzitetu, bilo bi normalno da su povukli određene mjere i da se utvrdi odgovornost ko iza toga stoji, a ako se nije znalo šta se sve dešava, onda je još gora situacija", rekla je Čekićeva.

Član Gradskog odbora PDP Banjaluka Saša Čekrlija podsjetio je da je ova partija donijela Program obnove, koji sadrži pet oblasti, među kojima je i obrazovanje.

"Budžetska izdvajanja za obrazovanje i nauku na kraju prvog mandata moraju dostići evropski nivo od 8,5 odsto BDP-a. Dugoročni cilj mora biti bolji materijalni status učitelja i nastavnog osoblja i vrednovanje njihovog rada prema zaslugama i učinku", naveo je Čekrlija.

On je dodao da bi trebalo uvesti više izbornih, a manje obaveznih predmeta, te da praktična nastava mora biti izvođena u kontinuitetu u trećem i četvrtom razredu srednje stručne škole.

(Srna)