Pavić i Tadić najavili moguću saradnju

  • 23.11.2017.13:52

Predsjednici DNS-a Marko Pavić i Narodne stranke Ognjen Tadić razgovarali su danas u Banjaluci o mogućnosti utvrđivanja platforme o saradnji dvije stranke.

"Danas smo praktično otvorili polje za sadašnju, predizbornu i postizbornu saradnju, na dobrobit Republike Srpske", rekao je Pavić novinarima nakon sastanka.

Pavić je dodao da je želja da saradnja ove dvije stranke ne bude samo na jednom već na mnogim pitanjima, podsjetivši da je Narodna stranka parlamentarna na nivou BiH, gdje se otvara prostor za saradnju.

On je rekao da DNS nema nikakvih ograničenja da razgovara sa bilo kim, jer se, kako je rekao, samo dijalogom i razgovorom može doći do rješenja.

Prema njegovim riječima, osnov sa sastanak DNS-a sa Narodnkom strankom je politička orijentacija ove stranke koja je približno stranka centra i gaji neke vrijednosti slične DNS-ovim.

Pavić je naveo da je razlog za ovaj sastanaka i taj što DNS smatra da pojava novih stranaka, naročito u Republici Srpskoj, kada postoje dva prilično definisana i suprostavljena politička bloka, može doprinijeti stvaranju nekih novih ideja i odnosa te približavanju stavova ovih dviju stranaka.

Prema njegovim riječima, DNS će nastaviti razgovore sa Narodnom strankom u narednom periodu, kada će biti postignuti i konkretni dogovori o pojedinim pitanjima.

Na pitanje novinara koja je razlika u odnosu DNS-a sa Narodnom strankom i sa Ujedinjenom Srpskom, Pavić je rekao da DNS-u ne odgovara ono što radi predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

vlcsnap-2017-11-23-13h51m39s116

"Stevandić ne može nanijeti štetu DNS-u, već nanosi štetu odnosima DNS-a i SNSD-a", rekao je Pavić.

Predsjednik Narodne stranke Ognjen Tadić rekao je novinarima da su predstavnici dvije stranke razmijenili politička mišljenja i političke procjene.

"Zaključili smo da je u Republici Srpskoj previše svađa i da današnja odgovornost podrazumijeva da otvorimo proces u kojem se daje prilika umjerenoj i normalnoj politici, onakvoj kakva je po mjeri građana Srpske, koja građane ne zavađa i ne nameće im bilo kakve autoritete koji bi radi opstanka na vlasti nipodaštavali interese Srpske", naveo je Tadić.

Komentarišući presudu Haškog tribunala kojom je bivši komandant Glavnog štaba Vojske Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, Tadić je rekao da će "srpski narod u Srpskoj, zbog perioda od 1991.do 1995. godine, upamtiti generala Mladića kao čovjeka koji je mogao pobjeći u Srbiju i pljačkati svoj narod, a nije to učinio".

"Srpski narod upamtiće generala Mladića kao komandanta koji je uglavnom uspješno štitio one dijelove teritorije koji su tada predstavljali Republiku Srpsku i gdje je većinski živio srpski narod", zaključio je Tadić.

(Srna)