Patrijarh Irinej: Srpski narod ne smije zaboraviti svoje žrtve, ali mora praštati

16:00, 22.04.2018.
Thumbnail

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Mlaki, kod Jasenovca, da srpski narod ne smije zaboraviti svoje žrtve, među kojima je više od 20 hiljada ubijene djece u Mlaki i ustaškom sistemu logora Jasenovac, ali da hrišćanski narod mora praštati.

"Ovde su ubijani najneviniji - deca. Ovo je sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih", rekao je patrijarh Irinej nakon što je osveštao obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u Mlaki i služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh srpski je istakao da je za srpski narod važno što je hram u Mlaki vaskrsao.

"Zato se Srbi sa ovog područja trebaju vratiti na svetu zemlju, u vekovna ognjišta", dodao je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da su u 20. vijeku, vremenu nauke i razvoja, stradali Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti iz drugih naroda, a na najsvirepiji način su ubijana djeca i žene.

"Možemo samo zamisliti kako je bilo kada izmučena deca prizivaju roditelje, a bezdušni čovek im seče glave, vadi oči i muči ih", kaže patrijarh Irinej.

On je naglasio da će Bog suditi onima koji su počinili zvjersva.

"Krvnički su ubijani i članovi porodice Tesla. Naša stratišta se nalaze svuda i zato naše žrtve ne smeju biti zaboravljene", rekao je patrijarh Irinej.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske, Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, te veliki broj vjernika.

Na molitvenom sjećanju povodom 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša i osveštanju Hrama Svetog proroka Ilije u Mlaki, opština Jasenovac, prisutne su bile brojne novinarske ekipe.

Obnovu crkve Svetog proroka Ilije u Mlaki inicirao je Sekretarijat Vlade Republike Srpske za vjere.

Selo Mlaka bilo je u Drugom svjetskom ratu sabirni centar logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare. Dnevno je od gladi, vrućine i zaraznih bolesti umiralo više od tridesetoro djece.

U selu Mlaka, udaljenom 12 kilometara od Jasenovca, prije Drugog svjetskog rata živjelo je oko hiljadu ipo stanovnika. Kompletno stanovništvo, među kojima i 250 djece, u proljeće 1942. godine odvedeno je u logore.

(Srna)