Pastor priznao silovanje pa dobio ovacije

10:37, 12.01.2018.
Thumbnail

Novi crkveni skandal potresa SAD - pastor Endi Sevidž priznao je pred vjernicima da je prije 20 godina seksualno iskoristio maloljetnu djevojku, nakon čega je dobio ovacije.

On je na velikom crkvenom skupu u Memfisu, koji je prenošen putem društvenih mreža, do detalja opisao šta se desilo, nakon čega se izvinio i dobio veliki aplauz pristalica, što je izazvalo zgražavanje dijela vjernika i medija.

Skandal je dospio u javnost nakon što je žrtva Džulija Vudson, tada sedamnaestogodišnjakinja, ispričala svoje traumatično iskustvo, rekavši da ju je pastor primorao da ga seksualno zadovolji.

Sevidž, tada dvadesetdvogodišnji pastor, umjesto da Vudsonovu odveze kući, skrenuo je u šumu i silovao je.

"Moje kajanje nad ovim grijehom od prije 20 godina učinjeno je u vjeri da je Božiji oprost veći od bilo kojeg počinjenog grijeha, u šta čvrsto i danas vjerujem", poručio je pastor Sevidž, što je publika propratila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Vudsonova je javno izvinjenje nazvala "gnusnim i odvratnim" i napomenula da pastor nikada nije sankcionisan.

Ona se tada žalila Crkvi, ali je cijeli slučaj zataškan, a pastor prebačen u drugu crkvenu župu.

Ovo je jedna u nizu afera unutar američkih crkvenih krugova koja se odnosi na seksualno zlostavljanje maloljetnika, zbog čega broj vjernika opada, dok mnogi sveštenici traže da takvi slučajevi budu žestoko sankcionisani, navode američki mediji.

(Srna)