Paralment Srpske o interpelacijama

19:21, 20.03.2018.
Thumbnail

Tužilaštvo BiH uskoro bi moglo da podigne optužnice protiv pojedinaca iz Srpske, a sve na osnovu crne liste koju je napravio Savez za promjene, tvrdi to SNSD-ov poslanik Srđan Milović.

Interpelacije, kaže, imaju zadatak da otvore prostor za podizanje takvih optužnica.

"Na osnovu tih listi Dodikovih, uslovno rečeno, pomagača će biti ponesene razne vrste optužnica. Nekima za ratne zločine, nekima krivične prijave. Pravljenje tih scenskih afera, to su otprilike alati koje će, navodno, opozicija koristiti", rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Milović.

Prvi put čujem i to su za mene dezinformacije, Miloviću odgovara Branislav Borenović lider PDP-a, i da, što se njega tiče, jedine crne liste koje postoje su one Dodikove.

"Interpelacije koje se bave životnim pitanjima građana, koje treba da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu dovoditi u vezu političkih obračuna je krajnje licemjerno", rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović.

Političkih obračuna u sali nije nedostajalo, iako ovaj put bez vrijeđanja i teških riječi – poslanici su potrošili čitav dan samo na interpelaciju o zdravstu. Čitala je opozicija iz teksta, stavku po stavku: Od dugova za doprinose, do odlaska medicinskog kadra iz zemlje. Ovo nije šuplja politička priča i ne treba da šminkamo mrtvaca, sa govornice je poručila SDS-ova Sonja Karadžić Jovičević.

"Ako ćemo se tako lagati, da odmah ovdje odlučimo, poisključujte se svi vi koji ste se javili jer ćemo svi pričati trla baba lan o nečemu, što mi kao napadamo a vi kao branite. Zdravstveni sistem ne valja. Penzioni sistem ne valja. Mi, zdravstveni radnici radimo u teškim uslovima. Teškim, strašnim. Mnogi od nas neće i ne mogu da odu. Svi smo aktuelni ili budući pacijenti i svi smo budući penzioneri. Ako idemo u to a ne bojimo se kako će nam biti, svaka čast - ja se boga mi bojim", rekao je potpredsjednik NSRS (SDS) Karadžić Jovičević.

Sve navedeno demantovao je ministar, uz tvrdnju da je zaustavljen trend neplaćanja poreza i doprinosa, te da podaci opozicije nisu tačni i da su predstavljeni jednostrano.

"Bez nekih jasnih veza, stručnih analiza sa ciljem da se zdravstvo predstavi na jedan tendenciozan i potpuno pogrešan način. Takva priča i takve priče mi slušamo ovdje već godinama, stalno se ponavlja i služi za politički marketing sporadično i korišćen u različite svrhe", rekao je ministar zdravlja u Vladi RS (SNSD Dragan Bogdanić.

Tu opozicija nije stala pa je, kroz zaključke, tokom dana zatražila da se razriješe dužnosti svi koji su odgovorni za stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu. Možete da iznosite podatke o penzionom fondu – opoziciji odgovara Milenko Savanović, ali prije toga, kaže, neka naprave paralelu sa periodom kada su oni bili na vlasti.