Paolo Ali: U bombardovanju 1999. vjerovatno bilo grešaka

12:47, 14.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali izjavio da Alijansa u potpunosti razumije zašto se javno mnjenje u Srbiji protivi ulasku u NATO, imajući u vidu bombardovanje 1999. godine u kojem je, kako je rekao, vjerovatno bilo grešaka.

"To što se dogodilo 1999. godine jasno je urezano u pamćenje građana Srbije. Vjerovatno bi stvari bile drugačije da je prethodno obezbijeđena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, ali ne smijemo zaboraviti šta se dešavalo tokom vladavine Slobodana Miloševića. Vjerovatno je bilo grešaka, ali mislim da je situacija ovdje bila zaista dramatična", rekao je Ali.

Ali je naveo da Alijansa poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO-a, jer razumije da je takvo raspoloženje građana, ali da veoma cijeni to što Srbija sa Alijansom sarađuje u bezbjednosnim pitanjima.

"Nije neophodno da se Srbija u ovom trenutku pridruži NATO-u. Možda će do toga doći u budućnosti, ali to zavisi od građana Srbije, a ne od NATO-a. NATO uvijek prihvata zahtjeve za članstvo, kao što je to bio slučaj sa drugim državama u regionu", rekao je Ali za Radio "Slobodna Evropa".

On je istakao da bi NATO u budućnosti želio da vidi Srbiju kao članicu Alijanse jer je ona "veoma bitan igrač kada je riječ o bezbjednosti na zapadnom Balkanu", ali da Alijansa nema problem s tim da Srbija ostane vojno neutralna.

"U Evropi postoje i druge zemlje koje nisu članice NATO-a zbog svoje vojne neutralnosti, kao što su Finska, Švedska, Austrija, Švajcarska. NATO sarađuje i sa tim zemljama", naveo je Ali.

On je istakao da je Srbija veoma stabilna država u poređenju sa ostalim zemljama regiona i da je izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu, što je važno ne samo za NATO, već i za Evropu.

Ali, koji je nedavno boravio u posjeti Beogradu, kaže da NATO-u ne smeta vojna saradnja Srbije sa Rusijom, prenosi RTS.

"NATO cijeni činjenicu da većinu vojnih vježbi Srbija organizuje upravo sa NATO-om. Srbija ima slobodu da učestvuje u vojnim vježbama sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Cijenimo to što Srbija održava ravnotežu u smislu što sa jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, a s druge strane ima odličnu saradnju sa NATO", rekao je Ali.

(Srna)