Panika u Sarajevu: Evakuisana holandska ambasada!

19:38, 12.02.2018.
Thumbnail

Uobičajen radni dan u holandskoj ambasadi jutros oko pola deset, prekinuo je dopis na mejl adresu kojim je oficir za vezu upozoren da je u zgradi postavljena ekpozivna naprava.

Odmah nakon toga svi zaposleni završili su ispred zgarde,gdje su se za tren oka stvorili pripadnici policijskih agencija. Sve se dešavalo u sarajevskom naselju Grbavica, a prilaz ambasadi bio je blokiran sa svih strana.

Ubrzo se ispostavilo da je dojava bila lažna, ali kola hitne pomoći i vatrogasci bili su dovoljan znak da je itekako ozbiljno shvaćena. Pregledan je svaki ćošak zgrade, a policija je zaposlene, na kraju, obradovala dobrim vijestima.

"Na lice mjesta su izašli policijski službenici policije KS i zajedno sa pripadnicima Agencije za koordinaciju policijskih tijela,izvršili su KDZ pregled i tom prilikom je utvrdjeno da je dojava bila lažna", rekla je Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

vlcsnap-2018-02-12-19h34m20s452

Ambasador Holandije, ubrzo je nastavio sa redovnim obavezama. Vijest da se radi o lažnoj dojavi dočekao je na sastanku sa ministrom Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovore počeo tačno u podne. U to vrijeme oko ambasade su još bile jake mjere obezbjeđenja, a svi koji su pokušali proći pješačkom zonom u blizini zgrade, morali su da se vrate nazad.

U pregled prostorija Holandske amabsade trajao je nekoliko časova, a tek nakon što je utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi, policija se povukla iz ovog Sarajevksog naselja. Još nije poznato ko je i zbog čega uputio mejl, nakon koga su radnici evakusani, a vrijeme su provodili ovdje ispred holandske ambasade, gdje su i čekali vijesti da li se radi o lažnoj dojavi. Podvrđeno nam je je da je o svemu obavijesten i tužilac Tužilaštav BiH, koji bi se u narednih nekoliko dana trebao pozabaviti cijelim slučajem.

Nije to prvi put da stižu lane dojave o postavljenim bombama, ali razlika je ovoga puta u tome što je na meti bila ambasada. Da stvar bude još gora u blizini su i prostorije ambasade Brazila i Belgije, a nadležni obećavaju da će učiniti sve da uskoro i utvrde ko se i zašto tako grubo našalio.