Ozvaničen "blok za poštene i fer izbore"

19:25, 11.05.2018.
Thumbnail

Novi politički blok za fer i poštene izbore danas je i ozvaničen. Deset predstavnika političkih stranaka u BiH sastalo se i potpisalo protokol o saradnji i sprečavanju izborne krađe na opštim izborima u oktobru, ali prije svega za cilj imaju da proguraju izmjenu Izbornog zakona koji je zastao u Domu naroda.

Izostanak Saveza za promjene danas je opravdao SDP-ov Nermin Nikšić koji je rekao da će se i oni priključiti bloku i naknadno staviti potpis, baš kao i HDZ 1990.

U Savezu danas na ovu temu niko ne želi da priča. Svi oni koji su stavili ili će staviti potpise podržavaju izmjenu Izbornog zakona, pa na ovaj način zbijaju redove za prolazak prijedloga u Domu naroda BiH.

“Onda je jasno da su HDZ i SNSD blokirali razmatranje tih izmjena Izbornog zakona, jer postoji očito potreba za većinu da se oni usvoje, analogno tome ta dva politička subjekta i nisu ovdje, takođe možete primijetiti da tu nisu ni predstavnici SDA koja nakon početnog učešća u ovome, nije se više pojavljivala“, izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Zbog čega je SDA, koja se zdušno zalaže za izglasavanje predložene izmjene Izbornog zakona, u Domu naroda odustala od novoformiranog bloka, nismo saznali, jer članovi te stranke ne žele da daju izjave po tom pitanju. U Čovićevom HDZ-u su jasni da se sa izmjenama Izbornog zakona zakasnilo, ali ni njih, kao ni SNSD, niko nije zvao da potpišu bilo kakav protokol za fer i poštene izbore.

“Mi iz SNSD-a nismo pozvani, niti bi došli da smo bili pozvani da dajemo legitimitet ovakvim međunarodnim kvaziprojektima. Riječ je o nekoj vrsti neformalne koalicije koja pod plaštom kontrole Izbornog procesa želio da ostvari neke druge, svoje političke ciljeve, a potpisnici ovog protokola kako možemo da vidimo su takođe neke stranke koje uopšte nisu parlamentrane“, navodi Marko Vidaković, potpredsjednik SNSD-a.

Stranke sa centralom u Sarajevu i danas prizivaju uplitanje visokog predstavnika i traže od njega “nametanje” tehničkih izmjena Izbornog zakona. Optužuju Centralnu izbornu komisiju da radi u korist pojedinih političkih stranaka i to koristeći hemijske olovke.

“Centralna izborna komisija pokušava nekakvim da kažem sada uvođenjem plave i crvene hemiske riješiti ta pitanja, a ne znamo gdje je tu zelena hemijska, jer ako govorimo o fer i poštenim izborima i tehničkim izmjenama Izbornog zakona, onda vidimo da CIK radi na ruku pojedinih stranaka“, kaže Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

I da predložene izmjene Izbornog zakona, koje predviđaju skeniranje i video nadzor, prođu u Domu naroda ne bi bile primijenjene na predstojećim oktobarskim izborima, pošto je Centralna izborna komisija već raspisala izbore po dosadanjem Zakonu. Bez obzira i na te činjenice, novoosnovani politički blok najavljuje da će sami kontrolisati izborni poces na svim biračkim mjestima kako ne bi došlo do bilo kakvih zloupotreba.