Ovog preslatkog dječaka ni majka nije smjela da poljubi

18:13, 28.12.2017.
Thumbnail

Desetomjesečni Sebastian Romero iz Teksasa mogao bi ostatak života da provede u svojoj kući, a jedini i rijetki izlasci napolje bili bi mu odlasci kod ljekara.

Rođen je bez imunog sistema, što ga čini tako osetljivim da bi i obična prehlada mogla da bude fatalna za njega, pa se njegova porodica uzda da će teške operacije kroz koje je prošao dati rezultata.

Na rutinskom testu, sedam dana po rođenju, otkriveno je da je Sebastianov nivo T i B ćelija jako nizak. Riječ je o ćelijama koje imaju ulogu branioca organizma.

Dalji testovi krvi pokazali su da Sebastijan ima SCID.

SCID je kombinovana imunodeficijencija, poznata i kao alimfocitoza odnosno Glanzman-Rinikerov sindrom, rijedak genetski poremećaj koji se karakteriše poremećenim razvojem funkcionalnih T ćelija i B ćelija uzrokovanih brojnim genetskim mutacijama.

Ovaj poremećaj javlja se u jednom u 40.000 do 75.000 slučajeva, piše "Dejli mejl". Još jedna specifičnost vezana za ovo stanje je to što se događa samo dječacima, jer je riječ o mutaciji na hromozomu X.

Normalan broj T ćelija je između 500 i 1.200 po kubnom milimetru, ali Sebastijan nema nijednu.

Zbog tako specifičnog stanja, izuzetno je osjetljiv, pa su zbog toga njegovi roditelji Blanka i Emil dezinfikovali cijelu kuću, postavili pet filtera za vazduh, a spavaću sobu su potpuno izolovali.

Tokom prva tri mjeseca života Sebastijan i njegova mama, živjeli su u potpunoj izaolaciji, dok je Emil brinuo o drugo dvoje djece, Kajli (5) i Abrahamu (8). Blanka je izlazila iz sobe samo po hranu i vodu, a izbjegavala je čak i da grli ili ljubi drugo dvoje djece.

- Ako bi me samo dotakli, istog trenutka išla sam da se tuširam - kaže ona.

U tom periodu, roditelji su počeli da razgovaraju sa ljekarima, o mogućnostima transplantacije koštane srži njihovom sinu, što je jedini poznati lijek za njegovo stanje. Ispostavilo se da je majka savršen donor. U sklopu pripreme za operaciju, Sebastijan je morao da ide na hemoterapiju da bi se tijelo očistilo od eventualnih štetnih ćelija i pripremilo za nove.

Operacija je bila uspjejšna, ali ljekari upozoravju da bi moglo da prođe i do dvije godine dok se njegov imuni sistem ponovo ne izgradi. Poslednje kontole ipak pokazuju napredak. Od nula T i B ćelija, Sebastijan sada ima 437 T ćelija i 36 B ćelija. Da bi mogao da izađe napolje,mora da dostigne nivo od 600 ćelija.

(Blic.rs)