Ove proizvode jedete, a sigurno ne znate da nisu posni

13:04, 01.12.2017.
Thumbnail

Za ove proizvode sigurno mislite da su posni i ne provjeravate šta sve sadrže. Mi smo provjerili - iznenadićete se šta smo otkrili.

Kad dođe vreme posta, a posebno Badnji dan, svi se usm.erimo na proizvode koji ne sadrže ništa životinjskog porekla. Ali, neke stvari po pravilu smatramo posnim, a i sva logika tako nalaže, međutim, one ipak sadrže supstance životinjskog por.ekla. Ako ste danas jeli medena srca (koja mnogi miješaju s medenjacima u obliku srca), pojedine vrste hljeba i biljnih kačkavalja  - omrsili ste se!

Evo na kojim proizvodima se svi prevarimo:

Medena srca

Odmah da napravimo razliku - postoje medenjaci, koji mogu biti i u obliku srca, koji jesu posni, što nas je vjerovatno navelo da zaključimo da su sva medena srca posna. Međutim, medena srca sa filom i čokoladnim prelivom sadrže tragove mlijeka i jaja. Koliko god da je mala količina ovih supstanci, ako ste pazili i izbjegavali da se omrsite, zašto ne budete principijelni do kraja.

Biljni kačkavalj

Ova namirnica je bar jednom prevarila svakoga ko voli italijansku kuhinju, jer se uglavnom konzumira na posnoj pici. Postoje razne vrste biljnog kačkavalja, a mnoge od njih, iako su zaista biljne, sadrže kazein - protein životinjskog porjekla. Dakle, ako kupujete biljni kačkavalj, provjerite da li sadrži kazein. Međutim ako naručujete posnu picu, ne možete biti sigurni, pa bolje zaobiđite, barem za badnji dan.

Hljeb

Da li ste se ikad pitali zašto je gornja površina hljeba često drugačije boje? Izgleda šašavo, ali mnogi proizvođači hljeba premazuju svoje proizvode rastvorom koji sadrži jaja, kako bi dobili sjaj i hrskavost. Naravno, to ne važi za sve proizvođače hljeba, ali sigurno vam nije ni palo na pamet da hljeb uopšte može da sadrži nešto mrsno u sebi.

Da li znate još neke mrsne proizvode za koje mnogi misle da su posni?

(Telegraf.rs)