Ove godine neće biti NATO vježbi u BiH

17:09, 13.05.2018.
Thumbnail

Komandant Štaba NATO u BiH general Robert Hjuston izjavio je da "NATO ne planira da održi nijednu partnersku vježbu sa BiH ove godine".

Na pitanje kada BiH može da očekuje aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, Hjuston je naveo da je "generalni sekretar NATO istakao na nedavno održanom sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu da NATO pozdravlja napredak koji je BiH postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu BiH s pravom korišćenja Ministarstva odbrane BiH" i da "saveznici sa pažnjom prate ovaj proces".

"Očekujemo da će se o partnerskim odnosima NATO i BiH razgovarati na predstojećem samitu u Belgiji u julu ove godine", kazao je Hjuston.

Upitan da li ima potrebe da se pojača vojno prisustvo Zapada u BiH, bilo kroz NATO ili EUFOR, bilo kroz eventualno objedinjavanje ove dvije misije, Hjuston je rekao da je "pitanja te vrste najbolje uputiti EU".

Hjuston je, odgovarajući na pitanje "Avaza" kako gleda na inicijative da se u Mostaru, Tuzli i/ili Brčkom otvore vojne baze NATO, odnosno EU, kao i da se poveća broj zapadnih vojnika u BiH, odgovorio da "to nije odluka koju bi donio NATO ili neka od njegovih članica".

"Bilo kakvo prisustvo NATO u BiH mimo Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH bilo bi predmet razgovora između NATO i BiH", poručio je Hjuston.

Komandant Štaba NATO u BiH general Robert Hjuston izjavio je da će "na osnovu veoma uspješne vježbe otklanjanja posljedica katastrofe koja je održana u Tuzli prošle godine, NATO biti suorganizator iste vrste vježbe u Srbiji na jesen ove godine".

"Vježbu pod nazivom "Srbija 2018" će zajedno organizovati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRČ) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Vježba će biti održana od 8. do 11. oktobra 2018. u Mladenovcu i oko njega, a cilj vježbe je poboljšanje interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe", rekao je Hjuston u intervjuu "Dnevnom avazu".

On je naveo da su očekivanja NATO da će "BiH uzeti aktivno učešće u toj vježbi" pošto će ona "pružiti mogućnost uvježbavanja međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz raznih zemalja da efikasno rade zajedno u cijelom spektru operacija pružanja pomoći".

(Mondo.ba)