Otvoreni Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu

08:05, 11.05.2018.
Thumbnail

U ruskoj prijestonici kulture, Srpska do 12. maja predstavlja i promoviše svoje kulturno nasljeđe, tradiciju i istoriju.

Na manifestaciji, čiji su pokrovitelji vlade Srpske i Sankt Peterburga, učestvuju Narodna i univerzitetska biblioteka, Narodno pozorište, Muzej Republike Srpske i kvartet “Flutete” iz Banjaluke.

Republika Srpska u Sankt Peterburgu predstavlja se “s obrazom”. Dvije izložbe, isto toliko pozorišnih predstava, sedam dokumentarnih filmova, pripovijetke Petra Kočića, djela pisaca iz Srpske, samo su dio onoga što Srpska želi da prikaže kao svoj jedinstveni kulturološki identitet.

Resorna ministarstva i najznačajnije institucije kulture u Srpskoj, za manifestaciju su se pripremale dva mjeseca. Sve u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi i uz podršku ruskog komiteta za kulturu.

Led pred ruskom publikom probila je Kinoteka Srpske, prikazivanjem višestruko nagrađivanih dokumentaraca, autora iz Srpske. Prvi među njima i nastariji, “Moj Milane” Duška Anđića, u prepunoj sali Kinocentra Rodina otvorio je “Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske.”

Prikazani su i “Bukvar Bukvica” Milenka Jovanovića, “Sunce i Žica” Sime Brdara i “Suvenir” Milovana Pandurevića.

U Sankt Peterburg doputovali su gotovo svi glumci Narodnog pozorišta Srpske. Za mnoge od njih, izazov je prvi put igrati na ruskoj pozornici. Taj izazov, uspješno je savladao ansambl koji je, u Državnom dramskom pozorištu, izveo višestruko nagrađivanu predstavu “Sinovi umiru prvi”.

Za potpuno uživanje ljubitelja ove umjetnosti, sve barijere su uklonjene, pa i jezička, jer je obezbijeđen prevod.

O saradnji institucija kulture u Srpskoj i Rusiji, što, između ostalog potvrđuje i ova manifestacija nemoguće je govoriti, a da se ne pomenu i bliske, prijateljske veze Srpske i Rusije. Prijateljstvo godinama njeguju i Banjaluka i Sankt Peterburg. Zato ne čudi da je baš ovaj grad domaćin “Dana Srpske”. I to samo dan nakon obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i u jeku priprema za Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Sankt Peterburg je grad koji je prije dvije godine proglašen svjetskom destinacijom kulture i koji ima 250 muzeja i četiri hiljade zaštićenih spomenika istorije i kulture.

(Glas Srpske)