Otvorena hidroelektrana kod Rogatice

15:14, 29.05.2015.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor "Elektrodistribucije" sa Pala Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu /HE/ "Mesići-Nova", projekat vrijedan 10 miliona KM.

"Vlast se mjeri po onome što ostavi iza sebe. Ovo je dokaz da smo vlastitim sredstvima dokazali sposobnost i znanje da gradimo kapitalne objekte i postrojenja, koji imaju trajnu vrijednost i koji će dugo biti od koristi građanima Srpske", poručio je Dodik na ceremoniji otvaranja ove hidroelektrane.

Riječ je o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu, čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina.

"Hidroelektrana je rezultat naše pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave `Elektrodistribucije` Pale, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost", rekao je Mrda.

Hidroelektrana "Mesići-Nova" ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije.

hidroelektrana rogatica

To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 metara kvadratnih, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa "francis" turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom.

Ovo postrojenje potpuno je automatizovano i posjeduje centralni "skada" sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetski standard u ovoj oblasti.

Posmatrano sa ekonomskog aspekta, izgradnja ovog objekta donijeće "Elektrodistribuciji" sa Pala godišnji prihod veći od tri miliona KM, što je izuzetan potencijal za novo investiranje i zapošljavanje.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

VLAST OPREDIJELJENA DA GRADI OBJEKTE I ZA BUDUĆE GENERACIJE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Mesićima kod Rogatice, na otvaranju Hidroelektrane /HE/ "Mesići-Nova", da ovaj objekat predstavlja dokaz sposobnosti i opredjeljenja vlasti u Srpskoj i njenih institucija da u teškim vremenima grade objekte koji ostaju generacijama koje dolaze.

Dodik je naglasio da je opredjeljenje ove vlasti izgradnja nečega što ima trajnu vrijednost za Srpsku.

"Vlast se mjeri po onome što ostavlja iza sebe. Ovo je dokaz sposobnosti ove vlasti u Republici Srpskoj da u teškim vremenima vlastitom pameću, resursima i sredstvima izgradi ovakav objekat - projekat vrijedan 10 miliona KM", naveo je Dodik.

Podsjećajući da Republika Srpska realizuje mnoge projekte, on je istakao da će krajem godine biti puštena u probni rad Termoelektrana /TE/ "Stanari", kao jedna od najvećih TE građena na prostoru bivše jugoslavije u posljednjih 40-ak godina.

On je rekao da se u Republici Srpskoj gradi i autoput od Doboja do Banjaluke,
čija će dionica od Doboja do Prnjavora biti puštena u rad krajem ove godine.

"Nastavljamo i gradnju nekoliko važnih energetskih objekata, kao što je sistem `Gornji horizonti`, završetak Andrićgrada, koji je postao kultno mjesto, započinjanje izgradnje TE Gacko, rješavanje i izbor investitora za `Buk Bijelu` u ovoj godini. Danas gradimo sistem elektrana `Dabar`, za nekoliko dana otvorićemo novu fabriku u Bileći, gdje će biti zaposleno 40 ljudi. Sve su to kapitalne aktivnosti, pored onih koje smo već učinili, kao što je izgradnja prevoja Čemerno, kojim je srušena komunikacijska zatvorenost Hercegovine. Rješavan je problem Jahorine i Olimpijskog centra, kao i izgradnja puta od Jahorine do Lukavice", naveo je Dodik.

On je ukazao da mnogi ne žele da vide uspjehe koji se ostvaruju u Srpskoj, te naveo da se Srpska omalovažava pričama da nije sposobna.

Prema njegovim riječima, pokušava se sakriti ono što Srpska čini i gradi.

"Republika Srpska je sposobna da iznese odgovore na pitanja koja se stavljaju na dnevni red. Republika Srpska želi da se svojim kapacitetima što više objedini, izgradnjom puteva, elektrana i svega što je naše i što nama pripada. Želimo da se zahvalimo svim dobronamjernima, a onima koji nisu takvi da kažemo da ćemo nastaviti da budemo uporni i prkosimo svim nastojanjima da se umanji naša snaga. Mi smo kapitalno radili prije svega za dobrobit Srpske. Mi smo svoji na svome i mi ovdje gradimo jer mislimo da ovdje ostanemo", poručio je Dodik.