Otvoren festival animiranog filma u Banjaluci

21:44, 23.10.2017.
Thumbnail

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvoren 10. Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2017", koji će publici ponuditi projekcije najboljih savremenih svjetskih ostvarenja u ovoj oblasti.

Direktor Festivala Goran Dujaković rekao je da su se potrudili da ove godine naprave dobar program, s obzirom na to da ugled animiranog filma u svijetu raste.

"To se vidi i po rekordnom broju filmova koji su pristigli na Festival. U narednih šest dana pred banjalučkom publikom naći će se vrhunski presjek savremene svjetske animacije", rekao je Dujaković novinarima uoči otvaranja ove manifestacije, kojoj su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života, među kojima je bio i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović.

On je naveo da će na Festivalu biti za svakog ponešto, jer je u takmičarskom programu 55 animiranih filmova, a ukupno je pristiglo 620 filmova.

"Pozivam sve koje interesuje animirani film da prisustvuju projekcijama", rekao je Dujaković.

Član festivalskog žirija Miroslav Jelić iz Beograda rekao je da je animirani film u svijetu popularan, jer se danas u svim televizijskim programima radi nešto što je u vezi sa animacijom.

"Problem je što se animacija ne tretira sa dovoljno pažnje i što oni koji se time bave nisu vrednovani u dovoljnoj mjeri", rekao je Jelić.

U okviru takmičarskog programa 10. Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2017" biće prikazan film "And the Moon Stands Still" u produkciji autora iz NJemačke, Bjelorusije i SAD, "Aždaja" iz BiH, te francusko ostvarenje "Minou".

Na programu je i hrvatski film "Ježeva kuća" i "The Death, Dad and Son", kao i "Emerge" iz Francuske, te grčki animirani film "Enigma".

Ukrajinski autori predstaviće se filmom "Prychynna: The Story of Love!", a biće prikazan i animirani film "Mark Lotterman – Happy", rađen u francusko- holandskoj produkciji.

Festival će svakodnevno u popodnevnim i večernjim terminima nuditi posjetiocima brojne sadržaje u okviru takmičarskog i pratećeg programa.

Svečanom otvaranju manifestacije danas je prethodila izložba i promocija publikacije "13 godina svjetske animacije u Banjaluci", na kojoj su prikazani plakati svih dosadašnjih festivala animiranog filma u ovom gradu i njegovih revija.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa 15.000 KM, dok je Grad Banjaluka izdvojio 9.000 KM.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, kao bronzani sponzor, finansirala je štampu kompletnog propagandnog materijala, a zlatni sponzor manifestacije je hotel "Talija".

Festival organizuje banjalučka Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Feniks art", a ulaz na sve festivalske programe je slobodan.

(Srna)