Otvoren dječiji edukativni centar "Svjetlice"

14:31, 18.09.2015.
Thumbnail

Svojim nastupom, mališani sa posebnim potrebama iz Eduaktivnog centra "Svjetlice" sve su oduševili. To je bio njihov poklon za otvaranje prvog Servisnog centra koji su dobili na korišćenje. Za mališane nove mogućnosti za napredak i učenje, za roditelje velika pomoć i podrška.

Svoja iskustva SVjetlicama su prepricali drugari iz sarjevskog Udruženja "Dajte nam šansu". Cilj je da osim njihovih centara, svaki grad dobije mjesto gdje ce djeca sa posebnim potrebama i njihove porodice moći da dobiju stručnu i psihološku podršku.

" Djeca a poteškoćama u razvoju moći će da borave do četiri sata, uz podršku stručnjaka, znači tima gdje su zaposleni defektolog, logoped, psiholog, medicinska sestra, socijalni radnik. Takođe ovo je prvi put da imamo centar gdje će roditelji imati psihološku podršku socijalno-pravnu podršku, moći će da se obrate u svakom momentu uz najavu. Čak ćemo imati i podršku mobilnog tima psihloga i socijalnog radnika po kućama" kaže Željka Perišić, Dječijiedukativni centar "Svjetlice".

 

svjetlice1

Da bi male svjetlice dobile svoju dnevnu kuću, pomogli su grad Banja Luka koji je novootvorenom centru ustupio prostorije, a najveći dio projekta finansirala je američka razvojna agencija USAID u BiH.

" Oni su inače osnovani 2005.godine, ali jedan aktivizam smo tek razvili i krenuli 2012. I evo danas imamo već rezultat tih aktivnosti, ovako jedan lijep centar u kome će djeca zaista moći lijepo boraviti i naravno napredovati u svom razvoju. Bez obzira na poteškoče sa kojima su suočeni u svom životu", kaže gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dobrobit i besplatne usluge servisnog centra, individualne i grupne tretmane, koristiće i djeca iz susjednih opština. Za početak, u servisnom centru, družiće se 40-tak mališana.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!