Otkriveni geni koji su "krivi" za šizofreniju

11:41, 17.05.2012.
Thumbnail

Američki stručnjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Indijane su identifikovali stotinjak gena iz kojih se može utvrditi koje su osobe pod povećanim rizikom od šizofrenije.

Istraživanje je obavljano na hiljadama oboljelih od šizofrenije i kontrolnoj grupi zdravih osoba.

- Većim razumjevanjem genetske i biološke baze ove bolesti, možemo da razvijemo bolje dijagnostičke testove za nju, kao i bolje načine liječenja - ističe vođa istraživanja Aleksander Nikolesku.

Unapređenim testovima bi se moglo, na primjer, utvrditi da li su djeca iz porodica u kojima ima šizofreničara pod povećanim rizikom da i sama obole.

Ukoliko bi se utvrdilo da jesu, ljekari bi ih pažljivije pratili, savjetovali bi im da izbjegavaju stres, alkohol i drogu, a koriste dodatke ishrani kao što su kapsule omega-3 masnih kiselina, pa čak i da preventivno koriste antipsihotičke lijekove da bi se spriječio potpuni razvoj bolesti.

Oboljeli od šizofrenije uobičajeno čuju glasove, sklone su paranoji, nesuvislom govoru i nejasnom mišljenju.

Procjenjuje se da ta bolest pogađa jednog od sto ljudi.

- Neki od gena i bioloških mehanizama koje smo otkrili, mogu da se iskoriste za razvoj novih lijekova, kao i za korišćenje kod šizofrenije nekih medikamenata koji su dosad primenjivani samo kod nekih drugih poremećaja - kaže Nikolesku.

On naglašava da geni "nisu sudbina" i da okolina takođe igra ulogu u izbijanju bolesti.

Geni za koje je utvrđeno da su odgovorni za šizofreniju, igraju ulogu u moždanoj povezanosti, tako da kod nekih pojedinaca dovode do veće kreativnosti, dok druge tjeraju u bolest "ukoliko ima isuviše genetskih mutacija, u pogrešnoj kombinaciji i stresnom okruženju".

(Tanjug)