Otkrivene dvije ozbiljne terorističke prijetnje za BiH

15:27, 17.07.2017.
Thumbnail

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić saopštio je danas u Sarajevu da su bezbjednosne agencije BiH otkrile i "presjekle" dvije vrlo ozbiljne terorističke prijetnje.

Mektić je na konferenciji za novinare rekao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH, u saradnji sa još nekim agencijama na nivou BiH, prije otprilike mjesec dana otkrila i "presjekla" dvije vrlo ozbiljne terorističke prijetnje koje su namjeravali da izvrše neki pojedinci.

Prema njegovim riječima, oni su otkriveni i te namjere su "presječene".

"Ministarstvo bezbjednosti svakodnevno radi procjene rizika sa bezbjednosnim agencijama, dopunjavamo, ažuriramo procjenu, pratimo određen broj lica na način koji zakon dozvoljava", istakao je Mektić.

On je rekao da ne može odbaciti prijetnje terorističke organizacije "Islamska država" poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, ocjenjujući da je objavljivanje tih prijetnji znak da BiH nema regulatora i da je moguće koristiti govor mržnje.

Navodeći da razumije da "Islamska država" nema drugog izbora nego da svako malo prijeti, Mektić je rekao da su bezbjednosne agencije u BiH spremne za reakciju.

"Ne tresemo se, ne bojimo, spremni smo", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Govoreći o slučaju teroriste Adema Karamuje, kojeg je Sud BiH 7. aprila pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja i pripadnosti "Islamskoj državi", a koji je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu je određen pritvor, Mektić je ocijenio da to predstavlja još jedan dokaz nefunkcinisanja pravosuđa i pravosudnih institucija u BiH.

"Osuđen je zbog učešća u 'Islamskoj državi', zna se da je bio ozbiljna teroristička prijetnja i njemu šalju poziv da dođe na izdržavanje kazne. Šta se moglo drugo očekivati nego da pobjegne i da sad bude prijetnja", konstatovao je Mektić.

Prema njegovim riječima, pravosudne institucije mogle su držati Karamuju u pritvoru zbog postojanja opasnosti da će nastaviti sa izvršenjem krivičnog djela ili mogućnosti da će ponoviti krivično djelo.

"Ovo je pitanje za Sud i pravosudne institucije kako su radili, što nisu tražili procjenu bezbjednosnog sektora pa da pomognemo", dodao je Mektić.

On smatra da u BiH ne postoji sistem kontrole rada pravosudnih institucija. "Svi su isti - od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Tužilaštva, Suda", rekao je Mektić i dodao da se u pravosudnim institucijama "vodi rat" ko će biti tužilac BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, prema nalogu Suda BiH, tragaju za Karamujom nakon što nije pronađen na prijavljenoj adresi prilikom pokušaja uručenja poziva za izdržavanje zatvorske kazne.

Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji "Damask" 2014. godine zajedno sa Enesom Mešićem i još nekoliko članova njegove grupe, nakon čega je Tužilaštvo BiH protiv njih podiglo optužnicu zbog članstva u organizovanoj terorističkoj grupi i boravka na ratištima u Siriji i Iraku.

(Srna)