Otkriven lijek protiv epidemija koje šire komarci?

08:39, 04.04.2018.
Thumbnail

Od jedne tablete krv čovjeka može da postane otrovna za komarce i da ih ubije, tvrdi britansko istraživanje, objavljeno u časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Naučnici su otkrili da komarci koji prenose bolesti uginu nakon što su se hranili krvlju ljudi koji piju lijek "ivermektin". Smrtonosni efekat na komarace traje do 28 dana nakon što su pacijenti uzimali taj lijek, koji se inače koristi za liječenje šuge. Naučnici se nadaju da bi "ivermektin" mogao da bude iskorišćen za kontrolisanje širenja malarije i drugih bolesti koje prenose komarci.

Testiranje u Keniji pokazalo je da 97 odsto komaraca ugine u roku od dvije nedjelje od uboda čoveka čija krv sadrži lijek.

Glavni autor istraživnja, doktor Meno Smit sa Liverpulske škole za tropsku medicinu, kaže da je rezultat "uzbudljiv", pošto komarci poslije mjesec dana umiru zbog sisanja krvi osobe koja je uzela "ivermektin".

Taj lijek se u većoj i manjoj dozi dobro podnosi i zato bi mogao da predstavlja novo oružje u borbi za eliminaciju malarije. Preliminarni rezulatati istraživaja predstavljeni su i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Lijek djeluje kao sasvim nova vrsta antimalarijskog tretmana budući da uništava komarce, dok postojeća sredstva "ciljaju" parazite. Komarci, prenosnici bolesti, ubiju godišnje 750.000 ljudi, od kojih su veoma veliki broj djeca, prenosi Telegram.

Oni, takođe, prenose i zika virus, denga groznicu, žutu groznicu, bolest Zapadnog Nila i virus čikungunja. Klimatske promjene i zagrijavanje Zemlje omogućavaju komarcima da se šire van svojih uobičajnih staništa i da, tako, prenesu rizik od širenja virusa u sjevernu hemisferu.

(B92.net)