Otkazana hitna sjednica Predstavničkog doma

19:30, 24.04.2018.
Thumbnail

Nakon što u petak nije bilo kvoruma za održavanje hitne sjednice bh. Parlamenta o zapaljivoj retorici Bakira Izetbegovića , bh. parlamentarci su se i danas razišli za samo sat vremena.

Trebali su na posebnoj sjednici na zahtjev nekoliko poslanika iz Federacije raspravljati o izvještaju Evropske komisije o BiH, ali nisu uspjeli u toj namjeri. U sali nije bilo predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, ali ni većine ministara, pa je Šefik Džaferović predložio zaključak da se izvještaj uputi nadležnoj parlamentarnoj komisiji za evopske integracije, pa da se o svemu raspravlja na prvoj redovnoj sjednici Predstvaničkog doma.

"Moj cilj nije politizacija, a vidjeli smo da je i takvih tendecija danas bilo, cilj je da se ozbiljno osvrnemo, na to šta Parlament BiH sve treba da uradi kako bi BiH što uspješnije ispunjavala obaveze na svom evropskom putu", rekao je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstvaničkog doma Parlementarne skupštine BiH.

To što u samo nekoliko dana nisu održane dvije hitne sjednice, dovoljno govori u kakvom se stanju nalazi bh. Parlament, poručuju iz SNSD-a. Sazivanje jedne sjednice košta oko 100 hiljada maraka, pa je kažu bruka i sramota da se ni o jednoj temi ne može raspravljati.

"Da je kojim slučajem sreće, kada se zakaže posebna sjednica za bilo koju tačku, a pogotovu o napretku, odnosno nazatku BiH, onda za predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministra spoljnih poslova ne bi bilo prečeg posla, nego da dođu na zasjedanje i da vidimo kako ćemo ubrzati evropski put", naveo je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nedopustivo je da nema onih koji bi trebalo da odgovore na najvažnija pitanja kada je riječ o zastoju na Evropskom putu BiH, poručuju iz SBB-a i zamjerke upućuju na rad predsjedvajućeg Denisa Zvizdića. Savjet ministara se ponaša kao manjinska vlast i to nije novost, jer u bh. Parlamentu odavno nema većine, poručuje i Mladen Bosić i ponavlja da sve ono što se dešava ima svoju pozadinu.

"U takvoj smo fazi, raznih uticaja, vjerovatno kao što sam rekao i prošli put, ovdje duvaju preziborni vjetrovi, ali namjera predlagača da se ovo istakne, ja smatram da je bila pozitivna i treba ostati pri namjeri da se naredne sjednice obavi kvalitetna rasprava", rekao je Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH jedan je od lošijih u posljednje vrijeme. Primjedbovali su na zastoj u reformama, ali skrenuli pažnju na čitav niz političkih tema oko kojih nema saglasnosti u BiH, a koji koče njen napredak na evropskom putu. I upravo zbog toga su se u bh. Parlamentu morali čuti odgovori zašto je to tako, poručuju inicijatori današnje hitne sjednice.

"Svi oni koji u posljednje tri godine se bave u javnosti ovom temom, gospodin Čović i gospodin Zvizdić se nisu udostojili da dođu i da ponude odgovor na pitanje zašto sve ono što su govorili je ostalo neispunjeno,a zašto nismo dobili kandidatski status i aktiviranje MAP-a", izjavio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

ZvizdiĆ je ranije rekao da nije u mogućnosti da prisustvuje zasjedanju zbog preuzetih obaveza. U nekoliko navrata je ponovio da je zadovoljna napretkom BiH na Evropskom putu i da je mnogo učinjeno na reformama, ali su ga demantovali izvještaji o napretku.