Otac poginulog mladića: Nude mi stanove i novac, ali moj mrtvi sin nije na prodaju

17:37, 22.10.2017.
Thumbnail

Milovan Milivojević, otac mladića koji je u julu ove godine nastradao u eksploziji u vojnoj fabrici u Lučanima, optužio je nadležne da prikrivaju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća u kojoj su izgubljena dva života.

Njegovu porodicu tek nakon 88 dana od tragedije primilo je rukovodstvo fabrike „Milan Blagojević“, ali umjesto da dobiju izvještaj o tome kako je do nesreće došlo i ko je odgovoran, kako kaže, ponuđena mu je nagodba u zamjenu za prikrivanje niza propusta zbog kojih je do sada stradalo nekoliko desetina ljudi. Milivojević kaže da je u Lučanima postala praksa da kada neko nastrada na radnom mjestu, njegovoj porodici se daju stanovi, radna mjesta ili novac u zamjenu za odustajanje od krivičnog gonjenja.

Pare i stanovi mi ne trebaju

- Moj mrtav sin Milomir nije na prodaju, nama novac i stanovi nisu potrebni, mi samo tražimo da se utvrde okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, jer već sada iz vrha fabrike provejavaju glasine koje bi mog mrtvog sina označile kao krivca. To je takođe dugogodišnja praksa, jer ako se krivica svali na stradale, tako je najlakše zatvoriti slučaj - priča očajni otac Milovan, koji 31 godinu radi u vojnoj fabrici u Lučanima.

On se dobro sjeća 14. jula, kada se dogodila nesreća.

- Bio sam zajedno u smjeni sa sinom, njegov radni pogon je od mog udaljen oko 150 metara. Došao je kod mene nakratko i otišao da kolegama pomogne oko utovara buradi u kojima se nalazio barutni otpad, što inače nije bio njegov posao. Ubrzo je došlo do eksplozije - priča Milivojević.

On ističe da je barutni otpad eksplodirao zbog nepoštovanja brojnih procedura.

hronika-lucani-otac-stradalog-milovan-milivojevic_ff

- Umjesto da u buretu bude 30 kilograma otpada, burad su težila i po 70, u njima nije bilo antistatik vreća, a u magacinu, gdje je bilo propisano da otpada smije biti najviše 450 kilograma, u trenutku nesreće ga je bilo oko tonu i po. Takođe, taj otpad je mimo procedura predugo stajao u skladištu, a zna se da je tada vrlo nestabilan. Pritom, na buretu su bili metalni obruči koji mogu da varniče - objašnjava otac stradalog radnika, dodajući da u trenutku nesreće poslovođa, kao ni vođa smjene nisu bili na svom radnom mjestu.

Milivojević ističe da u poslednjih 30 godina za brojne incidente kojih je bilo niko nije odgovarao.

- Razne komisije koje su tu dolazile radile su svoj posao, ali i pored očiglednih propusta nadležnih u fabrici, nikada niko nije smijenjen i nije odgovarao zbog smrti ljudi. Na sastanku s direktorom čuli smo da je od 1992. godine do danas stradalo 18 radnika, a zaposleni pričaju da je od početka rada fabrike do danas stradalo više od 30. Nemoguće da nikada niko nije bio kriv - rekao je Milivojević.

Još čekaju izvještaj

Advokat porodice Milivojević kaže da još uvijek nisu dobili nikakav izvještaj o nesreći.

- Od rukovodstva dobili smo obećanje da će nam ga uručiti, a u zavisnosti od sadržine tog dokumenta mi ćemo znati šta dalje - rekao je Dejan Čukić, advokat porodice.

Odgovarajući na optužbe oca stradalog mladića, Radoš Milovanović, generalni direktor fabrike „Milan Blagojević“, kaže da ne može da govori o detaljima nesreće jer istraga još uvijek traje.

- Vještaci, tužilac, kao i svi drugi, još uvek nisu završili svoj posao, pa ne mogu da se oglašavam o tome. Ja se na oca stradalog mladića ne ljutim, on je izgubio sina, ima pravo da govori. Što se tiče ponuda za stanove, novac, poslove, ova vojna fabrika je u saradnji sa sindikatom obezbjedila svaku porodicu nastradalog radnika. Svi su dobili stanove, zaposlili smo njihovu djecu, ne vidim ništa loše u tome što brinemo o porodicama naših zaposlenih - rekao je Milovanović za Kurir.

Otac prijavljen za prijetnje?!

Milovan ističe da rukovodstvo nije očekivalo da on neće prihvatiti nagodbu, jer ranijih godina nijedna porodica to nije odbila. Zbog toga je, tvrdi, njegova porodica izložena pritisku.

- Umjesto da ja iza rešetaka vidim ljude zbog čijih je propusta u radu došlo do tragedije u kojoj sam izgubio sina, ja sam išao u policiju na saslušanje. Naime, direktor fabrike je dobio navodnu dojavu da ću na njega i njegovog sina baciti bombu i da sam za njih prijetnja. Sram ih bilo! Ja hoću pravdu. Stanove, novac, radno mjesto ćerki, koje mi nude, meni sina neće vratiti, ali saznanje da će neke stvari tamo biti ispravljene možda će nečijem djetetu u toj fabrici sutra spasti život - priča kroz suze očajni otac.

Hronologija

- Eksplozija u pogonu barutnog otpada dogodila se 14. jula u 19.25

- Milojko Ignjatović (55), koji je teško povređen, preminuo je dva dana nakon nesreće

- Milomir Milivojević (25) podlegao je povredama na VMA 3. avgusta. Milomir je, inače, bio i fudbaler FK Mladost iz Lučana

- Od 2006. ovo je bila 15. nesreća u namjenskoj industriji u Srbiji

(Kurir.rs)