Osveštanje crkve u Prebilovcima, očekuje se do 10.000 posjetilaca

21:37, 28.07.2015.
Thumbnail

Prebilovci –selo koje je preživjelo najveća stradanja u srpskoj istoriji. 90% stanovnika je u II svjetskom ratu ubijeno, a 1992. godine do temelja je uništena crkva u kojoj su bile smještene mošti 4000 stradalih Srba. Selo je bilo opustošeno. Posljednjih godina, narod je počeo da se vraća. A Prebilovčanima je obećana nova crkva.

Obnavljanje hrama Hristovog Vaskrsenja privodi se kraju. Crkva je, kažu mještani, njihov najveći ponos. 8.avgusta zakazano je osveštanje i prenos moštiju, kojem će prisustvovati patrijarh Irinej.

"Radovi ulaze u završnu fazu. Radi se na uređenju partera, okolo uređenje partera. Ozelenjavanje svih površina. Završeno je otprilike 95% freskopisa je već gotov. Trebalo bi za koji dan u cjelini da bude gotov freskopis koji rade ikonopisci iz Beograda", rekao je Marko Gojačić, sveštenik.

Nova crkva je i početak novog života u tom hercegovačkom selu. Za sada u Prebilovcima živi šezdesetak ljudi. Ima, kažu mještani, i djece, srednjoškolaca i studenata. Nekoliko porodica, kažu Prebilovčani uskoro treba da se vrati u selo.

"Smatram da će izgradnjaom ovoga hrama i ponovnog tog i dolaska novog patrijarha našeg Irineja, da će doprinjeti i možda privući i koju porodicu plus, da bi došla tu", kaže mještanin Miladin Ekmečić.

Osveštanju crkve, pored patrijarha, prisustvovaće i 20ak arhijerera SPC, predsjednik RS, brojni gosti iz Srbije. Narod će, tvrde mještani, stizati sa svih strana, pa se u Prebilovcima 8. avgusta očekuje i do 10.000 ljudi.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!