Osuđeni za ubistvo Pukanića uskoro u Spužu

19:13, 25.02.2014.
Thumbnail

Osuđeni za ubistvo vlasnika zagrebačkog “Nacionala” Iva Pukanića, Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal ostatak zatvorske kazne izdržavaće u spuškom zatvoru, a odluku o njegovom transferu treba još formalno da potpiše ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić, saopšteno je “Vijestima”.

Procedura Đurovićevog prebacivanja u Crnu Goru traje od aprila prošle godine, kada je podnio zahtev, a već u junu Viši sud u Podgorici se saglasio sa time.

Postupak dugo traje između ostalog i jer predmet, kako je za “Vijesti” rekao njegov advokat Rajko Mlinarić, pet mjeseci u hrvatskom tužilaštvu čeka na izjašnjenje. Specijalno tužilaštvo, odnosno USKOK, po čijoj optužnici je Đurović 2010. osuđen na 23 godine zatvora, kako je rečeno “Vijestima”, već je dalo mišljenje i proslijedilo predmet Ministarstvu.

USKOK se protivi Đurovićevom prebacivanju u Crnu Goru jer se time umanjuje njegova zatvorska kazna za još tri godine.

“On je državljanin Crne Gore ali i Srbije, gde ima i prebivalište pa je logično da tamo ide. Međutim, iskoristio je mogućnost da je za kaznena djela za koja je osuđen, u Crnoj Gori maksimalna kazna 20 godina, dok je u Srbiji kao i u Hrvatskoj 23.

Tako je “zaradio” tri godine ,” rečeno je “Vijestima” u USKOK-u. Oni međutim vjeruju da je odluka gotova stvar. Đurović je najprije osuđen na 15 godina zatvora, nakon čega mu je kazna povećana na 25 a konačnom odlukom Vrhovnog suda Hrvatske smanjena na 23 godine.

Đurović je po optužnici bio veza između ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo koje se desilo 2008. platio 1,5 miliona eura. Označen je kao ključni čovjek ubistva. Branilac Rajko Mlinarić kaže da suđenje nije bilo pravično.