Osmani: Prijedlog o novom nazivu Makedonije na kraju mjeseca

12:20, 10.01.2018.
Thumbnail

Potpredsjednik Vlade Makedonije Bujar Osmani izjavio je nakon sastanka sa šefom diplomatije Grčke Nikosom Koziasom da trenutno nije vrijeme da se razgovara o novim prijedlozima o nazivu Makedonije.

"Svjesni smo da je pred nama istorijski trenutak, posebno u narednih šest mjeseci. Najvažnije je da u našoj zemlji ima progresa. Riješili smo probleme sa Bugarskom, a sada se nadam da će tako biti i sa Grčkom. Postoji više solucija, ali čekamo posrednika UN Metjua Nimica, krajem ovog mjeseca", rekao je Osmani novinarima.

Novi pregovori između Skoplja i Atine u vezi sa sporom o nazivu Makedonije biće održani 18. i 19. januara u NJujorku, kada će se međunarodni pregovarač Metju Nimic sastati sa pregovaračima Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

Vlada Grčke odbacila je danas spekulacije medija na albanskom jeziku, koje su prenijele neke agencije u regionu, da su Atina i Skoplje postigli napredak u sporu u vezi sa nazivom i da je dogovoreno novo ime - Republika Nova Makedonija.

Ranije je objavljeno da međunarodni posrednik Metju Nimic priprema tri naziva – Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija i Nova Makedonija, ali da nije isključeno da se pojavi i neki novi prijedlog.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju" jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o pronalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima.

(Srna)