Oskarovac Oliver Stoun stigao na Sarajevo Film Festival

13:33, 13.08.2017.
Thumbnail

Istaknuti američki reditelj, scenarist i trostruki dobitnik Oskara sletio je u popodnevnim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Miro Purivatra i ekipa Sarajevo Film Festivala.

Oliver Stoun, koji je jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg SFF-a, nije davao izjave za medije prilikom prolaska kroz terminal sarajevskog aerodroma. Festivalskoj publici obratiće se u 20:30 za vrijeme ceremonije uručivanja nagrade Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Stounu bit će uručeno na Ljetnom kinu Raiffaisen gdje će večeras biti prikazan film "Pravo vrijeme" čiju režiju potpisuje dvojac, braća Džoš i Beni Safdie. Prije toga, Stoun će prošetati crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Stoun je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne međunarodne publike i imali su značajan kulturni utjecaj.

Stone je kreator ili sukreator poznatih filmova kao što su "Midnight Express" za kojeg je dobio Oskara, "Platoon" - jedne od najvećih ratnih drama 20. vijeka koji je takođe osvojio Oskara, "Wall Street", "JFK" u kojem obrađuje ideju zavjere vezane za ubistvo Kenedija i nedavno snimljeni "Snowden"

U skorije vrijeme je snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju "Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država" (Showtime, 2012.) o uvriježenoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i četverodijelnom razgovoru s ruskim predsjednikom "Intervju s Putinom" (Showtime, 2017.).

(Klix.ba)