Orvelov roman “1984” postao bestseler nakon Trampove inauguracije

09:44, 27.01.2017.
Thumbnail

Slavni distopijski roman "1984" autora Džordža Orvela koji govori o totalitarnom režimu koji vlada u budućnosti (s obzirom na vrijeme kada je roman napisan), te o pojedincu koji pokušava živjeti unutar tog režima, našao se na šestom mjestom Amazonove bestseler liste.

Novootkrivena popularnost romana dolazi nekoliko dana nakon što je Bijela kuća izrazila ogorčenje medijskim izvještajima i optužila medije da su podcijenili broj ljudi na inauguraciji.

"Smatrat ćemo novinare odgovornima. Ovo je bila najposjećenija inauguracija u istoriji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Šon Spajser u jednoj od nekoliko izjava koje su u suprotnosti s fotografijama i statistikama.

Trumpova savjetnica Kelinej Konvej je na tvrdnju voditelja NBC-a da je Spajser lagao uzvratila da je on samo ponudio alternativne podatke, a upravo ta fraza podsjeća na Orvelovo "Ministarstvo istine" koje se bavi lažima i propagandom.

Ipak, ovo nije prvi put da je "1984" doživio porast prodaje u posljednjih nekoliko godina. Knjiga je postala veoma popularna i prodavana i 2013. godine nakon što je Edvard Snouden otkrio masovne razmjere špijunaže američke vlade.

Činjenica je da "1984" nema status bestselera samo zbog Trampa, a i dalje je obavezna lektira u većini škola.

Roman "1984" je prvi put objavljen 1949. godine, a opisuje buduće autoritativno društvo. Riječ je o veoma cijenjenom romanu koji je jedan od najutjecajnijih romana dvadesetog vijeka.

Radnja romana dešava se u superdržavi Okeaniji u kojoj je ograničena sloboda mišljenja. "1984" problematizira i utjecaj sveprisutnog nadrzora države i korištenja propagande u pravovjernosti svemoćnog vođe poznatog kao "Veliki brat".