Optuženi službenici RUGIP-a i dalje dolaze na posao

20:15, 12.02.2018.
Thumbnail

Četvorka iz RUGIP-a protiv koje je podignuta optužnica zbog sumnje da su grad Banjaluka oštetili za skoro 7,5 milona maraka i dalje dolazi na posao.

Nakon što je prošle sedmice počelo suđenje, u medijima su se pojavile informacije da su optuženi i dalje na svoim radnim mjestima, kao i da Zakon o državnim službenicima predviđa suprotno, što pravnici danas negiraju.

U RUGIP-u su i dalje i bez komnetara, iako je ekipa ATV-a dva dana pokušavala da dođe do informacija o radnicima.

Objašnjenje zašto Aleksandar Deurić, Željka Milinković, Dragan Grulović i Doris Kremenović i dalje dolaze na posao, iz Geodetske uprave ATV nije dobila.

U akciji MUP-a RS, 26. oktobra prošle godine četvorka je uhapšena na svojim radnim mjestima. Terete se za zloupotrebu položaja u slučajevima "Poljoprivredna škola", "Građa" i "Grčka ulica". Pravnici kažu da treba spustiti loptu i ne donositi prerane zaključke o tome zašto još nisu suspendovani.

"Ako pogledamo i sam Zakon o državnim službenicima on u određenom članu kaže da može državni službenik biti udaljen iz službe pod određenim uslovima. Šta to znači dakle, zakon u određenom članu nije rekao da mora, odnosno ta odredba nije imperativnog karaktera već je prepuštena na ocjenu pretpostavljenim licima", kaže advokat Željko Bubić.

"Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno", poručuju pravnici i pozivaju se na zakon u kojem, tvrde, nigdje ne piše da službenici moraju da budu udaljeni s posla u slučaju da je protiv njih podignuta optužnica.

Isto kažu i u Republičkoj agenciji za državnu upravu, i poručuju da je suspenzija predviđena samo u slučaju osuđujuće presude.