Opštinama u RS i Federaciji BiH podijeljene pare od donacije iz Srbije

19:37, 09.11.2017.
Thumbnail

U Službenom glasniku osvanula je odluka o rasprodjeli pet miliona evra donacije Vlade Srbije. Pare idu u petnaest opština u Srpskoj i pet u Federaciji, a najviše su dobiili Vlasenica i Istočno Novo Sarajevo.

vlcsnap-2017-11-09-19h13m24s134

Opet, u podjeli para nema nijedne lokalne zajednica u kojima vlada Savez za promjene, poručuje načelnik Istočne Ilidže. Od šest opština koje čine grad Istočno Sarajevo, pare će doći samo u tri gdje je na vlasti koalicija okupljena oko SNSD-a.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je Vlada Republike Srbije podijelila 5.5 miliona za razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i da ni jedna lokalna zajednica u kojoj je načelnik iz SDS-a ili neke druge političke stranke koja nije dio vladajuće koalicije nije dobila ni jednu jedinu konvertibilnu marku ukazuje na činjenicu da mi nemamo jednak tretman", Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

vlcsnap-2017-11-09-19h13m27s173

Najveća donacija od milion maraka odlazi u Istočno novo Sarajevo koje će tim novcem graditi trg i sportsku dvoranu. Načelnik Ljubiša Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova, negira optužbe da Vlada diskriminiše Savez za promjene. Prvom čovjeku Istočne Ilidže poručuje da će od svega korist imati i njegova opština, jer se sve gradi na granici.

"Ovo što pričaju ovi iz Saveza za promjene oni se samo žale nijima je uvijek nešto krivo nepravo pa neka jednom napišu kvalitetan projekat predlože dobar projekt. Neka nešto započnu nešto sami. Kad god mi nešto dobro uradimo oni se samo žale", rekao je Ljubiša Čosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

vlcsnap-2017-11-09-19h13m31s207

Drugi po vrijednosti projekat kandidovao je načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević koji će od Srbije dobiti 750 000 maraka. Za potrebe upravljanja donacijom Srbije formiran je i tročlani upravljački fond koji čine predsjednik Republike, ministar finansija i predsjednica Vlade.

Zoran Tegeltija kaže da Savez za promjene nije oštećen.

"To kao prvo nije tačno, najveći dio je u Srbiji već raspoređen veliki iznos sredstava i tamo su već izabrane opštine kojima će se ta sredstva doznačiti, a koliko ja znam ima opština Saveza za promjene", navodi Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Osim donacije iz Srbije Vlada Srpske podijelila je i 18 od ukupno 50 miliona koje je u budžetu predvidjela za javne investicije.

Najveći dio potrošen je za sanaciju obrazovnih ustanova i vladinih objakata, a dio su dobile su lokalne zajednice.

Kozarska Dubica ,Foča, Milići i Bileća dobili su pare za infrastrukturne projekte, a oština Drinić 15.000 maraka za izradu strategije razvoja.