Oprez: Na internetu čak i lijekovi protiv tromboze!

19:50, 31.10.2017.
Thumbnail

U moru farmceutske ponude na internetu, javnost je šokirao oglas u kojem se, po niskoj cijeni, prodaju i injekcije protiv tromboze, koje se pod strogim nadzorom ljekara koriste kod zgrušavanja krvi.

U oglasu se hvale najpovoljnijom ponudom.

"Injekcije su u originalnom pakovanju.Proizvođač je renomirana farmaceutska kompanija.Injekcije se koriste za preventivu nastanka i liječenje tromboze. Cijena jedne injekcije je 3 KM. Najpovoljnije u BiH!", stoji u oglasu.

lijekovi internet

Oglašivač je ostavio kontakt, ali ne pristaje da o lijeku govori za medije.

ATV je saznala da je injekcije lično koristio, a nabavljao ih je u Njemačkoj. Dok u neželjenim dejstvima lijeka farmaceuti upozoravaju na nekontrolisano krvarenje, pa i šok, osoba koja prodaje injekcije protiv tromboze na internetu ne traži recept i tvrdi da to nije nelegalno.

lijekovi internet1

Što se zakona tiče - to je kažnjivo, ali iz Agencije za lijekove odgovornost prebacuju na Ministarstvo zdravlja, koje lopticu prebacuje Agenciji i Inspektoratu. U Republičkoj inspekciji kažu da su im ruke vezane.

"Zdravstvene inspekcija nema mogućnost kontrole, da kažem, virtuelnog prostora, pogotovo gdje lica, zapravo, u vlastitim domovima vrše ili pružnje nekih usluga, čak i zdravstvenih usluga ili promet proizvoda gdje su nama Ustavom ograničene mogućnosti ulaska u privatne prostorije, dakle samo uz nadzor ovlaštenih organa", rekla je Dušanka Makivić, Republički inspektorat RS.

Da li su ikoga kaznili zbog prodaje lijekova na internetu, iz MUP-a Srpske danas nismo dobili odgovor. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju pacijente da lijekove kupuju isključivo u apotekama.