Opozicija traži ostavku Dragana Lukača: Premijerka poručuje- smjenjujte svoje ministre u Sarajevu!

19:11, 14.09.2017.
Thumbnail

Na listu zahtjeva dodali su i smjenu ministra policije i poručili da do daljnjeg neće dozvoliti održavanje sjednica Narodne skupštine.

"Ići ćemo za vama i u Drvar ako treba, ali sjedinca neće biti", poručuju dan nakon bure u Narodnoj skupštini lideri Saveza za promjene.

Još sinoć su tražili smjene predsjednika i generalnog sekretara skupštine zbog, kako kažu, nelegalne sjednice, a danas krive ministra policije zbog prisustva naoružanih pripadnika MUP-a.

opozicija

Drugi razlog je Lukačeva današnja izjava koji je njihov gest nazvao nasilnim rušenjem institucija Srpske.

"Mene usmjerava na razmišljanje da je Lukač bio juče spreman da naredi da se koristi oružje, vatreno oružje protiv narodnih poslanika. Tu nema nikakve dileme.Da vam kažem šta mi policija i obezbjeđenje može ovde uraditi, govorim u ime lično i stranke koju vodim, mogu da me povuku za kravatu", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

"Ne samo da Čubrilović treba da podnese ostavku zbog svega ovoga što je uradio, nego danas idemo sa novim zahtjevom. Lukač ministar dok ne podnese neopozivu ostavku, nema ovde skupština", poruka je Vukote Govedarice, poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

"O smjeni ministara odlučuje predsjednik Vlade", poručuje opoziciji Željka Cvijanović. Navodi da bi bilo bolje da smjenjuju svoje ministre po Sarajevu i da Lukač ostaje u vladi.

Dodik telop

U odbranu ministra policije staje i predsjednik Republike.

"Lukač je uvijek bio na liniji odbrane ove države, dok se Vukota Govedarica u kamionu brašna sklonio u Srbiju, a Dragan Čavić sramno prihvatio izvještaj o Srebrenici.Upravo ta dvojica, pojačana sa političkim profiterom Branislavom Borenovićem, uzeše sebi za pravo da parlamentarni život u Republici Srpskoj uslovljavaju ostavkom najboljeg ministra unutrašnjih poslova kojeg je Srpska ikada imala", poruka je predsjednika RS, Milorada Dodika.

Milorad Dodik poručuje da su nemiri u Skupštini Srpske na neki način uvod u makedonski scenario i to upravo prije izbora. Na isti scenario danas upozorava i potpredsjendik skupštine koji opoziciju optužuje za pokušaj izazivanja nasilja.

"Ja moram da kažem da se njima možda te slike iz Makedonije i Ukrajine dopale, ali nama se nisu dopale i narodu se nisu dopale. Oni koji žele da rade mi ćemo im omogućiti da rade", kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

skupstina mala sala

Opozicja tvrdi da ih je nedeljko Čubrilović nelegalno u paketu izabacio sa sjednice, pa čak i njihove poslanike koji nisu bili tu uključujući i potpredsjednicu skupštine. Zato traže i smjenu predsjednika skupštine.

"Jedino ko može da izrekne mjeru udaljavanja sa sjednice to je Narodna skuptšina i to je Parlament. Da li je neko vidio da se Parlament o tome izjasnio- naravno da nije", kaže Vukota Govedarica.

"Nije po statutu, ali jeste po poslovniku. Što se tiče ostavke naravno da narodni poslanici mogu da traže promjenu rukovodstva", odgovara Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

"Ipak, o svemu odlučuje većina", poručuje Čubrilović. Podsjeća da su vladajući juče pristali na sve uslove opozicije, a među njima je bilo i objavljivanje svih neobjavljenih odluka u Službenom glasniku, uključujući i onu o održavanju referenduma o sudu i tužilaštvu. Iz skupštine je tokom dana stigao dokaz da je Čubrilović poslao dopis u Službeni glasnik.