Opozicija poručila da će ostati pri svojim zahtjevima

19:53, 13.09.2017.
Thumbnail

Situacija je eskalirala tačno u podne, u veliku salu - prvo ušla opozicija i, baš kao sinoć, odmah se popela na mjesto gdje sjedi predsjednik Palamenta - blokirajući početak zasjedanja.

Već tad je bilo jasno da na kolegijumu nije postignut dogovor. Ubrzo je u salu ušao Nedeljko Čubrilović zbog povrede poslovnika izrekao mjere zabrane.

"Da izreknem mjeru udaljavanja sa sjednice onih poslanika koji fizički ometaju rad Narodne skupštine", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Pošto se, nakon aplauza nisu htjeli pomjeriti sa mjesta, a on ih nije htio izbaciti silom. Opozicioni poslanici dostavili su skupštinskom Kolegijumu tri zahtjeva čijim bi se ispunjenjem stekli uslovi za nastavak sjednice. Čubrilović kaže da je nudio kompromis ali da opozicija nije htjela da popusti.

"Nego se, što je potpuno po mom mišljenju ispravan stav, tražilo da se zajedno razmatra konsolidovani izvještaj Vlade i izvještaj glavnog revizora što bi učinili u narednih 15 dana. Ne znam u čemu je bitna razlika između danas i za 15 dana", izjavio je Čubrilović.

"Neka koriste svaku mjeru ali mi smo sve mehanizme legalne parlamentarne borbe iscrpili i jednostavno nemamo izbora . Ne možemo tolerisati više njihovo bezakonje i naša namjera je da vratimo ustavnu poziciju Narodne skupštine. Nećemo pri tome štediti sebe, ovdje ćemo istrajavati na našim zahtjevima sve dok oni ne budu realizovani", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NSRS.

Poslanik SDS-a  Vukota Govedarica kaže da se ova sjednica neće održati dok njihovi zahtjevi ne budu na dnevnom redu.

"To mora da im bude jasno. Ovom zemljom moraju da vladaju zakoni, a  ne ljudi koji ne poštuju zakone", kazao je Govedarica.

U svom tom metežu poslanik SDS-a Miladin Stanić pokušao je da se obračuna sa snimateljem RTRS-a i to u velikoj sali Narodne skupštine. Još jutros, potvrdili su opozicioni lideri, čuli su se sa predsjednikom Republike kako bi pokušali da naprave kompromis. Iz izjava je jasno kako je razgovor sa Dodikom završio.

"Predsjednik Republike zvao je i mene, i predsjednika SDS-a, NDP-a  i što se nas tiče mi smo jasno rekli, ja sam bar rekao, da su na sjednici Kolegijuma potpuno legitimni zahtjevi poslanika kojima se čuva RS", izjavio je  Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS.

"Da, rekao sam da moraju da funkcionišu institucije ali uskladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i da su na tom fonu naši zahtjevi. Kratko je trajao razgovor. Nije bio kilometarski", objašnjava Govedarica.

U tom momentu, očigledno su odlučili da idu do kraja jer im ni u jednom momentu nije palo na pamet da vladajući imaju opciju “selidbe na prvi sprat”. Nakon uzvratnog udarca vladajuće koalicije u Parlamentu se desila neviđena slika, da policija razdvaja narodne tribune.