Opozicija napustila sjednicu, Tegeltiji ostavili tiket za lutriju da zakrpi budžet

19:50, 12.12.2017.
Thumbnail

Umjesto blokade  opozicija se odlučila da napusti  sjednicu. Četiri sata raspravljali su o dnevnom redu tražeči da se budžet i ekonomska politika i iz  hitne vrate u redovnu proceduru.

Tvrdili su da se krše brojni zakoni i poslovnik ali je njihove zahtjeve na glasanju ekspresno odbacila skupštinska većina.

"U svemu tome mi nećemo učestvovati. Naravno ne želimo da uradimo ono što smo uradili prošli put računajući da nas to neće odvesti ka onome što će riješiti naš problem", izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

"Nadam da će zajednićka komisija ipak uraditi nešto na ovom zajedničkom problemu i da ćemo do sledeće sjednice imati neko rješenje", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon izlaska vladajući su ekspresno usvojili dnevni red  i sve je moglo da krene kao po loju. Do tog momenta opozicija  rekla sve što ima o najvažnijim dokumentim ot toga da  budžet nije realan do tvrdnje da je država prezadužena. Ministru finansija donijeli su tiket za lutriju od 250 miliona funti da zakrpi budžet.

"Ja ću zaista ovo vama ministre uručiti pa nas obavjestite da li je bilo sreće.Drago mi je da se ministar nasmijao malo. Zaista je bila sumorna atmosfera kao da smo došli da sahranimo budžet", komentarisao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Gospodin Borenović kaže da su ovdje neka sumorna lica.Mi uopšte nismo sumorni niti tako izgledamo.Mi samo čekamo da vi odradite taj svoj dio posla pošto smo znali šta ćete raditi. Da ispričate sve što imate, da obezvrijedite svakoga i sve što se radi, da iskoristite i da onda možemo i mi neke stvari da uradimo", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Tako je i bilo jer je odmah nakon izlaska opozicija većina nastavila ubrzanim tempom. Rasprava se nastavila u holu i to oko toga zašto je budžet morao u hitnu porceduru a ministar finansija pravdao se da tako mora zbog haosa koji pravi opozicija. Lider SDS-a zamjerio mu je što nije dostavio izjavu o fiskalnoj odgovornosti kako bi ga tužio zbog kršenja fiskalnih pravila.

"Pa ne želi ministar finansija da dostavi izjavu o fiskalnoj odgovornosti jer ta fiskalna odgovornost sa sobom povlači i materijalnu i krivičnu odgovornost", kaže Govedarica.

"Evo na samom početku da vam pokažem izjavu o fiskalnoj odgovornosti koju sam ja potpisao i ovjerio kao ministar finansija", odgovara Tegeltija.

Ima 118 ovakvih izjava i štampanje je bilo bespotrebno jer sve ima na sajtu kaže minisitar. O poštovanju fiskalnih pravila izjasnio se i Fiskalni savjet koji je dao saglasnost na budžet ali opoziciji  je dovela u pitanje njegovu nezavisnost. Sve se kažu moglo vidjeti u nedavno obajvljenom telefonskog razgovora predsjednika Savjeta i ministra finansija.

"Najavljuje da će doći kod ministra finansija čiji je vjerni sluga dugi niz godina i vladajućeg SNSD-a, i rekao je da će doći i da će to drugari završiti u petak", rekao je Milanko Mihajlica, poslanik SRS u NSRS.

"Jel mislite da je zabranjeno da ministar finansija razgovara sa  Fiskalnim savjetomMislim da je vrlo pogrešno da u ovom trenutku pokušavamo rušiti kredibilitet Fiskalnog savjeta a podsjetiću vas da u tom Fiskalnom savjetu radi jedan čovjek koji je bio ministar finansija Republike Srpske u vrijeme opozicije.", rekao je Tegeltija.

Tako je rasprava o budžetu opstala u drugom planu a vlast i opozicja nisu ukrstili argumente. Jedino je bilo neizvjesno da li će putem amandmana proći prijedlog BORS-a za uviođenje naknade borcima koji nemaju uslove za penziju ali je ministar finansija to već odbacio. Kaže da boračka udruženja oko toga nisu bila jedinstvena.