Opozicija će tražiti smjenu Čubrilovića i Aćića

15:14, 13.09.2017.
Thumbnail

Predstavnici opozicije su na konferenciji za medije istakli da su današnja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske anarhija i da se krši Ustav Republike Srpske.

Najavili su i da će zbog svega što se odigralo u zgradi NSRS tražiti  smjenu, predsjednika skupštine Nedeljka Čubrilovića  i generalnog sekretara skupštine Marka Aćića, javlja reporter ATV-a.

Ističu da će ostati u skupštinskoj sali i da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Kako saznajemo  danas neće biti redovne pauze u skupštinskom zasjedanju.

"Nastavljeno je kršenje Poslovnika Narodne skupštine i zakona", rekao je Govedarica, nakon što je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena u maloj sali zgrade parlamenta, ali poslanicima opozicije policija i skupštinsko osiguranje nisu dozvolili da prisustvuju zasjedanju.

Govedarica tvrdi da predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nije mogao svim opoziconarima, kolektivno, izreći mjeru zabrane, već samo pojedinačno, što nije urađeno, ali im je zabranjeno prisustvo sjednicama parlamenta.

"Ovo je bezakonje. Ne možemo više ovako da radimo i to mora da zna 'Veliki Baja' (Milorad Dodik). Nažalost, zloupotrijebili su i MUPRS-a i svi su 'videoigrica' u rukama Dodika..", rekao je Govedarica.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je sve ovo urađeno da bi vlast izbjegla raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini.

Tvrdi da je nakon današnje zabrane opoziciji da prisustvuju sjednici parlamenta prkršen zakon.

"Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme", rekao je Borenović.

Razlog da se opoziciji ne dozvoli prisustvo zasjedanju je, kako je obrazložio generalni sektretar Marko Aćić, to što je opoziciji izvršena mjera udaljavanja sa sjednice, jer su blokirali rad parlamenta RS velikoj sali.

Nastavku zasjedanja prisustvuju samo poslanici vladajuće većine te članovi Vlade, a usvojen je dnevni red sjednice i počela rasprava.

Predstavnici opozicije na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske ultimativno su zatražili da revizorski izvještaji budu razmatrani u nastavku 21. redovne sjednice parlamenta, što nije prihvaćeno, nakon čega su blokirali rad parlamenta Srpske.

Poslanici opozicije sinoć su fizički blokirali sto u sali parlamenta za kojim sjedi skupštinsko rukovodstvo, zahtijevajući održavanje sjednice skupštinskog Kolegijuma a danas im nije dozvoljeno da prisustvuju nastavku sjednice u maloj sali.

(ATV)