Oporezivanje dividendi seli preduzeća iz Federacije u RS?

09:30, 26.11.2017.
Thumbnail

Ako Vlada Federacije BiH /FBiH/ uvede oporezivanje dividendi, odnosno dijela dobiti dioničarskog društva koji se isplaćuje vlasnicima dionica i vlasnicima preduzeća, postoji mogućnost da se dio preduzeća iz Federacije preseli u Republiku Srpsku, u kojoj ne postoje oporezivanje dividendi, kao ni porez na kamatu, rekao je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Privrednoj komori FBiH Željko Raguž.

Raguž najavljuje ovakav scenario, podsjećajući da je Vlada Federacije u Nacrtu zakona o porezu na dohodak predložila uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama.

Ocjenjujući da predložena rješenja nisu dobra, Raguž je rekao da bi oporezivanje ovih prihoda moglo prouzrokovati prebacivanje sjedišta kompanija iz FBiH u Republiku Srpsku.

"Predloženi zakoni destimulišu štednju i investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na ionako zamrlo tržište kapitala", rekao je Raguž, a prenosi današnji zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Nacrtom zakona o poreza na dohodak predviđeno je da bi oporezivanja dividendi oslobođeni bili Centralna banka BiH, institucije BiH, Federacije i kantona te lokalne samouprave.

Oporezivanje dobiti ne bi bilo primjenjivano ni na vjerske zajednice, političke stranke, sindikate, razna udruženja, dobrovoljna vatrogasna društva, sportske i turističke saveze, humanitarne organizacije te još neke pravne subjekte.

(Srna)