OEBS: Upravljački tim nastavlja aktivnosti za izradu statuta ZSO

18:11, 11.05.2018.
Thumbnail

Članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje zajednice srpskih opština i zamjenik šefa Misije OEBS-a Kilijan Val izrazili su danas zadovoljstvo što je Upravljački tim, u skladu sa dogovorima iz Brisela, započeo proces izrade nacrta statuta zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Sastanak u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici bio je i prilika za inicijalni razgovor o strukturi i elementima sadržaja tog dokumenta, kao i o formatu i obliku tehničke pomoći OEBS-a u ovom procesu, saopšteno je iz Upravljačkog tima.

Članovi Upravljačkog tima istakli su da će vrijednosti sadržane u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi biti sastavni dio nacrta statuta zajednice srpskih opština.

Nešto ranije iz Vlade samoproglašenog Kosova saopšteno je da je aktiviran Upravljački tim za izradu statuta zajednice srpskih opština i da će statut biti urađen u skladu sa Ustavom i zakonima samoproglašenog Kosova i tumačenjem kosovskog Ustavnog suda koji je 22 odrednice briselskog sporazuma proglasio neustavnim.

Stav Ustavnog suda samoproglašenog Kosova je da zajednice srpskih opština ne može imati izvršna i zakonodavna ovlaštenja i da se mora registrovati kao nevladina organizacija u skladu sa kosovskim zakonom.

Sa sastanka Upravljačkog tima za formiranje zajednice srpskih opština i predstavnika Srba iz svih 10 većinskih srpskih opština i Srpske liste, održanog 19. aprila, poručeno je da Srbi i Beograd neće prihvatiti da zajednica srpskih opština bude nevladina organizacija.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petrović rekao je tada da Vlada i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić inisistiraju da Priština mora ispoštovati i realizovati obavezu preuzetu briselskim dogovorom, postignutim uz posredovanje EU, i da zajednica srpskih opština mora biti formirana na bazi principa usvojenih 2015. godine.

Upravljački tim čine predsjednik Vinka Radosavljević iz Kline, pravnik Svetislav Durlević iz Štrpca, te Igor Kalamar i Dejan Radojković iz Kosovske Mitrovice.

(Srna)