Održan Svetosavski bal u Banjaluci

22:23, 25.01.2018.
Thumbnail

U Banjaluci je večeras u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja Svetog Save održan Svetosavski bal, na kojem su publici predstavljene tradicionalne pjesme i igre.

Bal, koji je organizovan treći put, počeo je himnom Svetom Savi u izvođenju Ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Sveti Savo", koji je i organizator ove manifestacije.

Бањалука - Светосавски бал

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da ova manifestacija podsjeća na tradiciju srpskog naroda, koju treba čuvati i njegovati.

"Tradicija je bitna za opstanak naroda, te je važno da je čuvamo od zaborava prenoseći je na buduće generacije", rekao je Malešević novinarima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što ova manifestacija svake godine raste i prerasta u tradiciju.

Бањалука - Светосавски бал

"Sveti Sava je značajna ličnost u srpskoj istoriji, koja je obilježila period srpskog prosvetiteljstva i obrazovanja, te svaku manifestaciju koja se održava u njegovu čast treba podržati i istaći", rekla je Trivićeva.

Sekretar KUD "Sveti Sava" Damir Jovanić izrazio je zadovoljstvo što ova manifestacija postaje prepoznatljiva u gradu, te se nada da će od naredne godine bal ući u kalendar kulturnih dešavanja grada i imati obezbijeđena sredstva za održavanje.

Бањалука - Светосавски бал

"I ove godine traži se karta više za bal, što jasno govori o potrebi da Banjaluka ima ovakvu manifestaciju, koja ima za cilj da promoviše ples i slavi ime Svetog Save", rekao je Jovanić.

Na manifestaciji su se pjesmom i plesom, osim organizatora predstavili, KUD "Veselin Masleša", Pjevačka grupa "Zvuci s kamena" iz Novog Sada, te solisti Maja Tatić, Marko Cvijić, Bojan Čikić, te Borko Milošević.

Бањалука - Тривић - Светосавски бал

(Srna)