Održan prvomajski protest radnika: Šetnja, proglas i pasulj

11:01, 01.05.2017.
Thumbnail

Protestna šetnja radnika, članova Saveza sindikata Republike Srpske (RS) završila je oko podneva u banjalučkom parku Mladen Stojanović, gdje je pročitan Prvomajski proglas sa zahtjevima radnika i održana tradicionalna podjela pasulja.

Pred polazak kolone sa Trga Krajine predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić je izjavila da je postojao strah ljudi da dođu na proteste.

"Imali smo udare i policije i političkih partija, dakle svi protiv sindikata," kazala je Mišić.

sindikat2

Ona je istakla da su njihivi zahtjevi upućeni socijalnim partnerima, a da je prioritet izlazi iz novog Zakona o radu za koji je ocijenila da je antiradnički.

 

"Tražimo povećanje plata, potpisivanje kolektivnih ugovora, rješavanje pitanja Alumine i Željeznica RS. Niz je zahtjeva. Novo polje je pritisak politike i institucija ali poruka njima je da neće ugušiti i razbiti sindikat," rekla je Mišić.

sindikat protest4 (1)

Radnici, koji su kod se okupili na Trgu Krajine, kod “Boske” kažu da postoji hiljade razloga za proteste radničke klase, koja je danas i ovdje obespravljena.  U Banjaluku su stigli i radnici zvorničke "Alumine".

- U svijetu su danas na ulicama i radnici koji primaju plate, a kamoli mi koji je nemamo – rekao je jedan od radnika.

sindikat protest4 (4)

 

U zahtjevima iz prvomajskog proglasa piše da radnici traže da "poslodavci i kontrolni organi javno, imenom i prezimenom", objave listu svih onih poslodavaca koji svojim radnicima ne uplaćuju redovno plate i doprinose.

Evo kompletne liste zahtjeva:

zahtjevi

Učesnici protesta naveli su da se "Vlada, umjesto da rješava nagomilane probleme, opredijelila za bolne reforme, konkretnije Reformsku agendu, koja je značila obavezno usvajanje novog Zakona o radu, koji je donesen mimo saglasnosti radnika i sindikata i smanjio je stečena radnička prava".

"Uvijek smo tvrdili i od tog stava nećemo odustati - MMF i Svjetska banka nisu prijatelji radnika u Republici Srpskoj. Riječ je o modernim porobljivačima i diktatorima koji bezobrazno skupo prodaju svoj novac i diktiraju sprovođenje bolnih reformi, koje su na štetu radnika i protiv čovjeka", ističe se u proglasu.

sindikat protest4 (5)

Učesnici mirne protestne šetnje traže da se Vlada, kao socijalni partner i najveći poslodavac u Republici Srpskoj, aktivno uključi u socijalni dijalog i učestvuje u pregovaranju, a ne da se ponaša, kako kažu, kao arbitar.

"Na kraju, tražimo dosljednu primjenu donesenih zakona i drugih propisa da bi konačno bili stvoreni uslovi za funkcionisanje pravne države", poručuju učesnici mirne protestne šetnje u Banjaluci.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je u protestnoj šetnji u Banjaluci učestvovalo oko 1.500 radnika, te izrazila zadovoljstvo zbog načina na koji je skup protekao jer su radnici došli da se čuje njihov glas.

Mišićeva je ocijenila da je izražavanje nezadovoljstva mirnom protestnom šetnjom najnormalnija stvar.

"Raditi na buđenju svijesti i važnosti sindikalnog aktivizma permanentan je zadatak sindikata, iako to nije jednostavno", poručila je Mišićeva.

Protestna šetnja protekla je mirno, bez incidenata. Skup su obezbjeđivali pripadnici policije Republike Srpske i redari Saveza sindikata.

Nakon što je pročitan proglas, sindikalci su nastavili druženje uz pasulj, kojim su željeli da pošalju poruku "opasuljite se".

Za vrijeme šetnje za saobraćaj je bila zatvorena glavna banjalučka Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Oko 10.45 formirana je kolona koja je prošla pored zgrade Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske sve do parka "Mladen Stojanović" gdje je pročitan prvomajski proglas. Okupljeni su se počastili i porcijom pasulja, čime su, kako su istakli, poslali jasnu poruku "Opasuljite se".

(Srna,Mondo.ba)