Odbijen sporazum po kojem bi Banda dobio šest godina zatvora

19:45, 16.03.2018.
Thumbnail

Jedini civil u slučaju "specijalci", Oleg Banda htio je da izbjegne sudski postupak.

Priznao je krivicu za oružanu pljačku 617. 000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška, a zauzvrat je dobio nagodbu od šest godina zatvora.  Okružni sud je odbio i taj sporazum.  Na odvojen krivični postupak trebali su bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, koji  se nisu  nagodili, ali je Republičko tužilaštvo svima iz optužnice obrisalo organizovani kriminal.

Sporazumom je bilo predviđeno da se od Olega Bande i ostalih optuženih solidarno oduzmu 543. 000 maraka kao i oružje koje je korišćeno u pljački. Po izmijenjenoj optužnici, teretili su se za razbojništvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Njihov zastupnik Jadranka Ivanović kaže da po toj optužnici bivši specijalci zajedno sa Bandom  na suđenje u ponedjeljak. Paraš i Malić nisu uspjeli da se nagode sa tužiocem, a Popović nije ni pokušao. Očekivala je da će Sud prihvatiti sporazum, jer se Banda nije nagodio na najblažu kaznu.

"Ovo je već drugi put da to sud čini. Ja apsolutno ne vidim razloga za takvo nešto. Smatram da je ova kazna i objektivna i primjerena, nije mala, ali odluke suda moramo poštovati. Sud će nastaviti krivični postupak", rekla je advokat Jadranka Ivanović.

Sudsko vijeće nije prihvatilo ni sporazum koji su sva četvorica optuženih sklopila sa Republičkim tužilaštvom 2016 godine. Vrhovni sud Republike Srpske nakon prvostepenog postupka  ukinuo je presude kojim su sva četvorica zajedno osuđena na 42 godine robije, i sve vratio na početak.