Odbačeni zahtjevi Šimićevog advokata

17:31, 12.09.2017.
Thumbnail

Glavni tužilac Federacije BiH /FBiH/ odbacio je zahtjev Belme Balijagić DŽuho, advokata Josipa Šimića, za izuzeće glavnog kantonalnog tužioca, postupajućeg tužioca i svih tužilaca Tužilaštva Sarajevskog kantona u predmetu protiv njenog klijenta osumnjičenog za krivična djela falsifikovanje isprave i lažno predstavljanje.

Iz Tužilaštva Sarajevskog kantona saopšteno je da je odbijen kao neosnovan i zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti na drugo kantonalno tužilaštvo u FBiH.

Opštinski sud u Sarajevu, kao stvarno nadležan sud, donio je 10 sudskih odluka u predmetu "Šimić", čime je potvrđena i stvarna nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom predmetu.

Šimić se tereti za lažno predstavljanje i falsifikovanje Sipinog dokumenta - dokaza o navodnom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Jukić.

Josip Šimić uhapšen je 5. septembra prema nalogu ovog kantonalnog tužilaštva, a Sipa je potom pretresla njegov stan i oduzela materijalne dokaze.

Šimiću je određen i jednomjesečni protivor na osnovu prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. avgusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument Sipe u kojem se navodi da je ova agencija pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz Sipe su se tada oglasili saopštenjem u kojem su naveli da Tadićeva i Jukićeva nikada nisu bile predmet rada Sipe, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

Dva dana kasnije Šimić je saslušan u prostorijama Sipe.

(Srna)