Odata počast žrtvama logora Mathauzen

19:17, 05.05.2018.
Thumbnail

U okviru obilježavanja 73 godine od oslobođenja nacističkog logora Mauthauzen, kod Spomenika jugoslovenskim borcima i žrtvama fašističkog terora ubijenim od 1941. do 1945. godine u mjestu Ebenze položeni su vijenci i odata počast žrtvama.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, konzul Srbije u Salcburgu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i više stotina pripadnika srpske dijaspore koji žive u Austriji.

U nastavku komemoracija, delegacija iz Srbije obišla je spomen-kompleks kao i jedini za javnost otvoreni tunel u kojem su logoraši radili, kao i zloglasni dvorac Harthajm u opštini Alkoven blizu Linca, koji je bio „centar za eutanaziju“ u kojem je od maja 1940. do decembra 1944. godine ubijeno više od 18.000 ljudi.

Potom je održana komemoracija u nekadašnjem pod-logoru Mauthauzena, Gusenu jedan, kod spomenika srpskim žrtvama na mjestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gdje je istaknuta i zastava Srbije, saopšteno je iz Ministarstva za rad Srbije.

Vijenci su položeni i odata je počast žrtvama na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svjetskog rata u mjestu Ašah, na kojem je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.

Logor smrti u Mathauzenu predstavlja jedno od najvećih mjesta stradanja u okupiranoj Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Samo nekoliko nedjelja nakon nacističke okupacije Austrije, zatvorenici iz koncentracionog logora u Dahauu u blizini Minhena, prebačeni su 8. avgusta 1938. godine u austrijski grad Mauthauzen, u blizini Linca.

Koncentracioni logor u Mathauzenu bio je poznat kao centralni logor za ukupno 49 drugih logora koji su se nalazili na teritoriji okupirane Austrije.

Između 8. avgusta 1938. i 5. maja 1945. godine, oko 195.000 osoba, muškaraca i žena, bili su zatočeni u tim logorima koji su predstavljali mjesta užasnog stradanja ljudi, njihovog mučenja i likvidacije.

Koncentracioni logor u Mathauzenu oslobodila je 5. maja 1945. godine sovjetska Crvena Armija.

Osim logora smrti koji se nalazio u mjestu Mathauzen, logori su postojali i u brojnim drugim naseljenim mjestima poput Gusena, Ebenzea, Melka i drugih.

(Srna)