Odata počast stradalim Srbima, Dodik: Srpska ugrožena okruženjem

11:23, 01.05.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gradišci položio vijenac na spomen-ploču poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije povodom obilježavanja 22 godine od njihovog stradanja u akciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović u ime Vlade Srpske, zatim delegacija Narodne skupštine, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, kao i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci i opštine Gradiška.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih "Suza" i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, kao i članovi porodica žrtava.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen parastos za stradale Srbe.

Pred brojnim prisutnim obratili su se mnogi zvaničnici, među kojima i Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Dolazim ovdje svake godine u nastojanju da održimo sjećanje na stradanje. Stradanje koje je bilo u kontinuitetu. Nadam se da smo naučili lekciju. Stradali smo kada god nismo imali državu. Sada kad imamo državu, to im smeta. Republika Srpska je ugrožena okruženjem u kojem se nalazi", kazao je Dodik, prenosi regionalna TV N1.

Dodao je da je Srpska motivisana voljom srpskog naroda.

"Republika Srpska je motivisana da postoji voljom srpskog naroda. Mnogi Bošnjaci i Hrvati ne žele da je vide, ali RS mora opstati".

Dodik je rekao je da je srpski narod kroz istoriju branio i druge civilizacije.

Danas se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

(Srna/N1)