Od iduće sedmice novi projekti za zapošljavanje

19:40, 20.04.2018.
Thumbnail

Više od četiri hiljade nezaposlenih, ove godine, trebalo bi da dobije posao. Zavod za zapošljavanje i Vlade Srpske to planiraju da ostvare projektima za zapošljavanje vrijednim oko 14 miliona KM. Na projekte će poslodavci i nezaposleni moći da apliciraju već iduće sedmice. Prvenstveno je, kaže ministar Savanović, namijenjeno za teško zapošljive kategorije. Milenko Savanović

"Posebno o mladim ljudima, o grupama koje su proizašle iz rata, o ljudima kojima fali tri godine do penzionisanja, o mladim visoko stručnim kadrima koji će moći da apliciraju i odrade pripravcnički staž i naravno da imaju jednake šanse kao i svi drugi na nekim drugim mjestima kad se pojave konkursi", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Planirali smo šest programa za zapošljavanje u 2018. godini. Pored usvojenih programa, usvojena je i odluka o raspisivanju programa u glasilima. Od ponedjeljka poslodavci i nezaposleni mogu aplicirati na projekte Zavoda za zapošljavanje koje radimo u saradnji sa Vladom RS", istakao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Projekti se odnose i na zapošljavanje u javnom sektoru, ali poseban akcenat, kažu, biće na privatnom. Nove projekte pohvaljuje i Dragutin Škrebić. Ipak, poručuje da, zbog pooštrenih kriterijuma za poslodavce, o zainteresovanosti i interesovanju još ne može da govori.

"Ta sredstva može koristiti samo onaj poslodavac koji će stvarno zapošljavati nove radnike, što nije bilo u proteklom periodu. Ti kriterijumi su zaista zaoštreni, mislim potpuno opravdano. Onaj koji otvara radno mjesto zaslužuje svaku vrstu olakšica boljem razvoju i statusu radnika", rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Strategiju zapošljavanja podržavaju i sindikalci. Još ranije su govorili da je za njih ipak, najbitnije da se poveća minimalna plata.

"Cilj je dobar, a to je da se radnici zaposle. Ono što nikako ne bi trebalo da se desi, a to je da nemamo radnika i da radnici rade za najnižu platu", naglasila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Zato, naglašava Mišićeva, najviše treba da se poradi na realnom sektoru, jer je, kaže, tamo situacija najkritičnija. Sa tim se slaže i ministar Savanović, pa podjseća da su posebno ponosni na novi projekat koji će poslodavcima vratiti poreze i doprinose za prvu godinu rada novozaposlenih radnika.