Od februara Eko toplana grije Banjaluku: Stiže i nova cijena!

20:18, 19.01.2018.
Thumbnail

Od 1. februara nova “Eko-toplana” u potpunosti bi trebalo da preuzme grijanje u Banjaluci, ali i da neki od potrošača dobiju sasvim novu cijenu grijanja.

To će se desiti ukoliko gradska skupština posljednjeg dana januara usvoji neophodne odluke. Gradske vlasti najavljuju da bi se trebala promijeniti cijena grijanja za potrošače koji su ugradili kalorimetre. Tačnije, oni bi od sada trebalo da tokom čitave godine plaćaju i određeni fiksni iznos na ime isporuke grijanja.

Nezvanično, fiksni iznos i bi trebalo da iznosi 30 feninga po kvadratnom metru. Što znači da će oni koji imaju stan od 50 kvadratra svaki mjesec plaćati 15 maraka, plus ono što su potrošili.

"Računaće se po kvadratnom metru dobićete kompletan tarifni sistem on će biti predstavljen i odbornicima i način obračuna je varijabilni dio koji zavisi od same potrošnje i fiksni dio koji će biti po kvadratnom metru", kaže Igor aradojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Onima koji su investirali u kalorimetre najave promjene cijene grijanja se baš i ne sviđaju. Potrošili su, kažu, novac na njihovu kupovinu, a sada im se u i prije završetka grejne sezone, smatraju, uvodi novi namet.

"Ja sam kalorimetar ugradio iz razloga da ne bih plaćao ljeti grijanje. Ja se iskreno nadam da će oni nama tu investiciju koju smo mi uložili u taj kalorimetar, vratiti", rekao je Marko Milanović.

Prijedlog vladajućih osuđuju opozicionari. Iz SDS-a tvrde da je u pitanju nova pljačka Banjalučana. Već imaju i računicu koliko bi moglo da iznosi najavljeno poskupljenje.

"Prema mojim informacijama imamo preko 5.000 stanovnika koji su uveli kalorimetar. Lako je izračunati da će na godišnjem nivou koštati te ljude oko milion i 800 hiljada maraka", kaže Mladen Kajkut SDS.

SDS-ove tvrdnje negiraju u Institutu za energetiku i ekologiju koji stoje iza projekta nove Eko-toplane. Uvjeravaju da računi neće biti veći, jer će cijena za utrošenu energiju biti niža baš onoliko koliko će građani plaćati fiksni dio, pa će na kraju, tvrde, doći na isto. Kažu da sada zakon dozvoljava lokalnim vlastima da same odluče o tarifnim sistemima.

"U konačnici računi bi trebalo da ostanu približno isti zato što će sadašnja cijena samo da se podijeli na dva dijela", rekao je Dragiša Zečević, direktor Instituta za energetiku i ekologiju.

Zečević kaže i da planiraju da u naredne tri godine, po ugledu na evropske zemlje, sve građane prebace na kalorimetre i sistem fiksno plus varijabilno jer bi to, kaže, jedino i bilo pošteno. Obećava i da će od februara svim Banjalučanima biti daleko topliji stanovi i da je nova Toplana samo dio projekta koji podrazumjeva i rekonstrukciju toplovodnih cijevi.