Očuvanje Sutjeske: Čeka se glas narodnih poslanika

08:39, 18.05.2015.
Thumbnail

Građanska inicijativa protiv izgradnje hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska je na dnevnom redu Četvrte sjednice Narodne skupštine RS koja počinje sutra.

„Očekujemo da će poslanici prepoznati važnost ovakve inicijative i da će je usvojiti, čime bi se napokon završila dugogodišnja borba za očuvanje Sutjeske“, rekla je Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu.

Građanskom inicijativom se prijedlaže usvajanje zаključkа kojim se konstаtuje dа grаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku.

sutjeska

Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3000 potpisa građana, a skupljeno je preko 6000. U januaru ove godine za sedam dana skupljeni su potpisi na 12 lokacija u Republici Srpskoj, sa ciljem da se građanima omogući da se izjasne po ovom pitanju.

"Nakon što je javnost dala svoj jasan glas za očuvanje Sutjeske, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoluci u korist Sutjeske, čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu, usvajanje ovakve građanske inicijative slijedi kao logičan korak", poručuju iz Centra za životnu sredinu.

„Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina? Omogućili smo građanima da se izjasne po ovom pitanju, a sada i poslanici imaju tu priliku. Sve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o Sutjesci i već sljedeće sedmice će biti jasno ko želi spas, a ko uništenje Sutjeske“, poručuje Nataša Crnković.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvrijedniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.