Objavljen uzrok pada aviona kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba

11:35, 19.06.2017.
Thumbnail

Uzrok pada aviona kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je infarkt pilota letjelice, rekao je Salko Begić, glavni istražilac u istrazi nesreće koju je provela komisija Ministarstva kounikacija i transtporta BiH.

Cilj istrage je bio utvrditi uzroke, a ne odrediti krivicu tragične nesreće za šta je eventualno zaduženo Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, u avionskoj nesreći 13. maja u Mostaru, odnosno padu malog školskog aviona, poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Avion se srušio u 15:50 časova u mostarskom naselju Jasenica.

Zamjenik direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) Marinko Šimunović kazao je nakon nesreće da je pokojni instruktor Karačić, koji je upravljao avionom, bio osoba sa velikim iskustvom.

Još prije okončanja istrage iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH je saopšteno da je avion imao dozvolu dozvolu za letenje, te da je servisiran početkom aprila. Vještačenje je izvršeno u vojnom hangaru Aerodroma Mostar.

"Posljednji servis navedenog aviona rađen je 5. aprila 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i sertifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis", navodi se u odgovoru.

Pali avion Fuji FA 200-160 imao je tipski certifikat TCDS A4PC u kojem je navedeno da ima četiri sjedišta, dok je u njemu boravilo pet osoba.

Istraga o nesreći je završena u prvoj polovini juna i obrazložena je za 67 strana. Nakon istrage državnog tužilaštva komentar su dali predstavnici BHDCA, Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) te Aerodroma Mostar.

(Srna)