Obim vrata veći od 38 centimetara povećava rizik od srčanih oboljen

09:53, 09.04.2018.
Thumbnail

Ukoliko vam se dogodi da ne možete da zakopčate dugme od košulje to može da ima velike posljedice na vaše zdravlje. Muškarci sa većim obimom vrata imaju veći rizik od srčanih oboljenja, rezultati su istraživanja iz Brazila.

U istraživanju je učestvovalo skoro 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetara.
Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2.5 centimetara od prosječne veličine imaju veću šansu da budu rezistentni na insulin, da imaju povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili "dobar" holesterol.

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu da prouzrokuju pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navedeno je u studiji. Muškarci koji vježbaju često imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, ali oni neće imati iste probleme, jer je reč o mišićima, a ne masnoćama.

Naredni korak koji bi, dakle, trebalo da napravite jeste da uzmete krojački metar i izmjerite obim vrata. Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posjetite lekara. On će sprovesti sve neophodne analize, izmjeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi i holesterol.
Rezultati studije pokazali su da osobe sa većim obimom vrata od prosečnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja.

(B92)